Hjältarnas seriebibel


Mose med lagtavlorna, ur hjältarnas seriebibel
Mose med lagtavlorna, ur hjältarnas seriebibel

Man håller ju liksom lite koll på både bibelutgivningen och serieutgivningen i landet. Så när det kommer nya seriebiblar vill jag gärna ta en titt på dem. Nu nyligen har libris förlag gett ut ”hjältarnas seriebibel” och den har jag läst.

Gamla seriebiblar är ofta rätt tråkigt tecknade men den här flörtar, som namnet antyder, en hel del med superhjälteestetiken. Det är dramatiska bilder och ofta mörka färger och kanske har det gått lite överstyr när de bibliska personerna fått olika superhjältenamn på engelska (Jesus heter ”the Son” och Mose ”Law man”) men det kan man ju leva med.

Bibeln är en tjock bok och det är nog lätt hänt att det blir så att en del bibelberättelser blir riktigt bra återgivna, andra kanske mindre bra och en tredje grupp snabbsplolar man förbi lite pliktskyldigt. Det är också intressant att fundera över den stora skillnaden i stil när vi kommer fram till Jesus och nya testamentet. Som helhet tycker jag ändå att det här är en bra seriebibel. Den jag håller allra högst är Madsens ”Människosonen” som verkligen är en fantastisk skildring av framförallt johannesevangeliet. Sen kom det en riktigt bra mangaseriebibel som heter Messias, med fortsättning i apostlagärningarna. Men sedan kanske hjältarnas seriebibel kommer trea.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *