10 blandade tankar på söndagen


Detta om något måste väl vara en god herde? En som leder ut ur dödsskuggans dal?
Detta om något måste väl vara en god herde? En som leder ut ur dödsskuggans dal?

1. Glad söndag kära läsare!

2. Idag är det fortfarande påsk. Tredje söndagen i påsktiden. Jag ska leda gudstjänst 11 i Dalstorp, predika och förmodligen sjunga en liten bit. Kom dit så ses vi där.

3. Dagens texter handlar om ”den gode herden” (Jesus alltså) och det är minsann ett både stort och centralt tema i bibelns texter. Jag tror att jag har en lite oväntad ingång i min predikan (tackar och bockar för the bible project för den). Återstår som vanligt att se hur det landar.

4. Predikan kommer på bloggen i morgon eller så. Det är ett tag sedan jag lade ut någon predikan och det beror mest på att jag inte hunnit få någon ordentlig utskrift på dem på ett tag. Nu däremot så.

5. Jag läste någonstans (på internet såklart) att den här söndagen är någon sorts ”fadderns dag” i kyrkan i England. Antar att det passar bra på herdens söndag. Jag tänker i alla fall att det passar bra om vi ber för alla dopfaddrar i deras uppdrag idag så det ska vi göra.

6. Är du fadder till någon? Skriv gärna en rad om hur du tar dig an den uppgiften, det vore mycket intressant!

7. Jag talade med en vän som också är präst och som skulle vårtala i morgon. Det här året blir det inget vårtal för mig och det är inte utan att det är väldigt skönt att slippa för det är en ganska speciell utmaning. Inte helt lätt ens om man talar mest hela tiden annars.

8. Jag såg en vilda-västernfilm igår kväll. El Dorado med John Wayne och allt. Första gången jag sett någon sån riktigt klassisk pangpangvästern tror jag. Lite kul men inte särskilt överväldigande på något sätt.

9. Titta lite mer på dagens illustration av hur Jesus befriar dödsrikets fångar. Lägg märke till demonerna som flyr och särskilt den som ligger klämd under fängelsedörren!

10. Vad gör du idag? Skriv en kommentar om det! (Och/eller om fadderskapet)

4 kommentarer

Rebellas andra säger
30 april 2017 – 09:23

Om vi räknar hur många anastasis-bilder du lagt upp på den här bloggen, blir det en hel del. Om denna undrar jag:

Hur kan de som blir räddade ur underjorden ha glorior? Gloria-människor slipper väl den stationen? Alla dessa anastasis-bilder är väl ur ortodox tradition. Jag trodde verkligen de funkade som katolikerna, vad gäller helgon.

Och vad i jösse namn bär Jesus för flagga.

Markku svarar
30 april 2018 – 08:17

Flaggan är gjort av Sankt Georg korset och syftar på korstågen. Flaggan finns inbakad i Englands flagga.

Bilden är ju gjord ab Fra Angelico på 1400-talet som fortfarande betraktades att vara korstågstid.

Tomas Jarvid svarar
30 april 2018 – 08:17

Jag tycker om de där motiven man kan inte säga att jag vet så mycket om vad jag borde tycka om dem teologiskt. Som lutheran kör vi ju inte med skärseld och sånt heller men jag måste tro att Jesu verk gäller för alla tiders människor.

Markku säger
30 april 2017 – 09:34

Bilden heter väl "Jesus i Limbo" eller "Jesus i skärselden". Ansluten till en tidigare diskussion, iden om skärselden är hoppfullt ide. Man renas i skärselden och slipper att hamna till den eviga förtappelsen.
Det är mångas världslig vandring , vandring i skärselden fast dom tror att deras liv är ett helvetes vandring. Den Goda Herden väntar och hans ställföreträdaren, prästen , få anstränga sig för att dom förtappade fåren verkligen kan höra frälsarens röst genom hans röst.

Tomas Jarvid svarar
30 april 2018 – 08:17

Det är en lite oväntad vändning att skärselden ska förstås som en hoppfull ide om att det inte är kört än. Det ska jag komma ihåg för framtiden.

Rosa säger
30 april 2017 – 10:32

Jag bröt en vana tvättade igår så jag kan gå och titta Hanami. Det är så fint med körsbärsblommorna. Eftersom det finns en stor japans del i botaniska trädgården så firar de japans största högtid där som direktöversatt betyder "titta på blommor". Det känns fint på nåt sätt...

Tomas Jarvid svarar
30 april 2018 – 08:17

Titta på blommor har sin tid!

Thorsten Schütte säger
1 maj 2017 – 08:42

De ansedda katolska teologerna Karl Rahner och Joseph Ratzinger, den förre Påven Benedikt XVI ser skärselden som en sista återblick på ens liv med sina synder vid övergången till en förvandlad kropp. Den tanken kan även jag bli vän med. Och a propos demonen under dörren tänker jag på det tyska ordstävet "Mit der Tür ins Haus fallen" = "Ramla med dörren in i huset", ungefär: rakt på eller utan krusiduller.

Tomas Jarvid svarar
21 april 2018 – 05:58

Det låter sympatiskt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *