• Vandra Vägen
  • Att sortera mellan tolkningar och fakta i Bibeln
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att sortera mellan tolkningar och fakta i Bibeln

Idag har jag talat lite med den person som sköter om bibeläventyret i trakterna där jag verkar. Bibeläventyret är för den som inte vet det ett väldigt kreativt pedagogiskt sätt för skolbarn att få lära sig om bibeln på lektionstid och inom ramarna för vad läroplanen kräver i form av opartiskhet vad gäller religiöst ställningstagande.

Man får helt enkelt lära bibelns innehåll i stora drag och sedan får man själv tro vad man vill.

Jag tänker då också på ett viktigt ögonblick i mitt liv. Det var när jag lyssnade på min vigningsbiskop som är en oerhört lärd man inom bibelvetenskapen. Han vet förstås om alla möjliga teorier om hur bibeln kommit till som kanske ibland skulle chockera vanliga församlingsbor men det stora ögonblicket var när jag upptäckte att han trots (?) det också var en from person med en djup och ärlig tro.

Det var första gången jag såg de båda sakerna gå ihop på det sättet (i alla fall så att jag förstod vad jag såg).

Jag älskar bibeln mer och mer för varje år. Det finns så väldigt mycket att fascineras över där. Samtidigt kan skepsisen öka över en och annan bibelutläggare när jag tycker att de får bibeln att säga andra saker än jag tror den säger själv. Jag inser att rubriken är lurig. Det är verkligen inte lätt att skilja mellan fakta och tolkningar som vilken präst som helst skulle kunna intyga men visst går det ändå att skilja på sådant som faktiskt står där i texten och sånt som man läser in, annars vore ju våra bibelvetenskapliga metoder meningslösa.

Jag försöker tänka att det bästa vore att låta bibeln tala så mycket som möjligt själv, peka på viktiga detaljer i berättelserna, vrida och vända på dem så att andra får tänka och kanske tänka helt annorlunda än jag. Lite som bibeläventyret, även om jag är präst och kan säga hur fromma saker  och kristna uttolkningar jag vill utan att bli stoppad. 

Det är nog en god träning för bibelläsare (liksom i allt annat i livet) att hela tiden öva sig i att sortera. Vad läser jag? Vad känner jag då? Vad finns det jag läser in i texten som inte står där alls? Man kan gott predika om alla tre men då måste man nog först fundera på vilken kategori som är vilken.

Det här var egentligen ganska lösa tankar. Vad tänker du om fakta kring bibeln och om personlig fromhet kopplat till det.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.