• Vandra Vägen
  • Även djuren har en själ, men vad är en själ?
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Även djuren har en själ, men vad är en själ?

Mina hjältar på ”the bible project” har ännu en gång levererat. Lyssna gärna på deras podd och se filmen nedan. Det är som alltid fantastiskt bra.

Men jag vill ju berätta lite själv också. Såhär står det i bibeln om när människan skapades:

”När Herren Gud gjorde jord och himmel, när ingen buske fanns på marken och ingen ört hade spirat, eftersom Herren Gud inte hade låtit något regn falla på jorden och ingen människa fanns som kunde odla den – men ett flöde vällde fram ur jorden och vattnade marken – då formade Herren Gud människan av jord från marken och blåste in liv genom hennes näsborrar, så att hon blev en levande varelse.” (1 mos 2)

Ordet för ”levande varelse” är ”nefesh”, det som vi ibland översätter med ”själ”. Men det är ju snarare livet som Gud blåser in i människans näsborrar. Och det är inte heller bara människor som beskrivs som ”nefesh” utan även alla djur.

Ser man det rent bibliskt kan man alltså inte riktigt säga som det ofta sagts att skillnaden mellan människor och djur är att människan har en själ. Över huvud taget är det inte någon biblisk tanke detta att vi skulle ha någon ickefysisk sida som på något sätt är vårt verkliga jag. ”Själ” i sitt bibliska sammanhang syftar på oss som totalitet, kroppen givetvis inräknad, vi vore ju inte oss utan den? Jag har skrivit vid andra tillfällen om att det är en missuppfattning det där om att det kristna budskapet består i att vi ska slippa den här materiella världen för att få bli rena själsliga väsen i himlen. Gud såg att skapelsen var något gott och det får vi öva oss i att stå fasta i.

Sådär. Där fick ni kanske en del att fundera på. Ta en titt på videon också! Och skriv gärna en kommentar med dina tankar om dett

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.