Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Spindelmannendräkten och dopdräkten

Igår tog jag ut svängarna mer än vanligt i predikan. Jag fick också äntligen lite användning för min grundmurade kunskap om superhjältar, något som bloggens trogna läsare känner till sedan tidigare. Det här blev hur som helst succé både med småbarn och vuxna. Förhoppningsvis så hör de också något av det jag sade (för jag är faktiskt noga med att inte bara köra jippo utan ha något tänkvärt kopplat till det också) istället för att bara stirra på masken. Hoppas det här kan vara till glädje för dig också.

 

Andra söndagen i advent 2017, årg 1 En superhjälte i Guds rike

Jag var på förskolan i Månstad på besök, jag ska dit i eftermiddag och vara med när de har luciatåg i kyrkan så jag ville träffa dem lite före. Det var en pojke som tyckte att han helst inte ville stå så han syntes för mycket för han var blyg och då sa jag att så kan jag känna det med, att man inte alltid är så sugen på att stå där alla ska se. Men jag sa att jag ska ju ha andra, vita kläder på mig så det kanske inte är någon som känner igen mig då? Det skulle ju han också ha förresten. Och det har ju nu lille Holger idag, samma vita kläder.

Då kom ett lite oväntat förslag, ett annat barn tyckte att jag kunde ha spidermandräkt på mig istället. Och nån annan föreslog batman.

Man vill ju ta till sig av goda förslag och så så jag har försökt skaffa en spindelmannendräkt. Det var svårt men jag har i alla fall fått tag i en mask som ser ut lite som spindelmannen, den täcker inte håret eller skägget så jag kanske blir igenkänd? Å andra sidan kan man ju prata med den på sig. (Tar på spindelmannenmask).

I evangeliet börjar det mörkt. På jorden ska människor gripas av ångest och rådlöshet vi havets och vågornas dån. Vi får tänka att vi står nere vid havet och det stormar och dånar, då känner man sig rätt liten och rädd. Särskilt om man är rädd för havet, det var ofta de som skrev bibeln. Men då ska det komma någon, människosonen (det är Jesus alltså) ska komma i makt och då får man räta på sig och lyfta sitt huvud för befrielsen är här!

Den talar nästan om Jesus som om han vore en sådan där hjälte som kommer in och räddar världen. Som blivit mörk och farlig av människors ondska och kärlekslöshet. Och det är han ju också, Jesus är inte bara en hjälte, han är frälsaren. Den som besegrat allt ont på korset och en dag ska detta bli klart och tydligt överallt. Därför är det på sätt och vis som att jag redan har på mig en superhjältedräkt här, jag har ju Jesusdräkt på mig. Och det har Holger med. Men jag tänkte jag kan fortsätta förklara lite utifrån spindelmannen här om det kanske kan hjälpa oss förstå.

Varför har spindelmannen en sådan här mask egentligen?

Han har den som skydd kan man säga, inte istället för hjälm utan för att det är bra att ingen vet vem han är. Då kunde ju hans fiender dyka upp när som helst när han minst anar det, men framförallt är han rädd om sina vänner och sin gamla faster så inte de ska bli gisslan eller så och komma åt honom. Han har dräkten för att man inte ska komma åt honom kan man säga.

Så fungerar faktiskt dopet också, alla vi som haft på oss dopdräkt åtminstone någon gång, eller lucialinne eller konfirmandkåpa eller andra gånger då vi har vita kläder. Vi får ta på oss allt det Gud gjort för oss, att han skapat oss till de vi är, vi får sträcka på oss och inta vår plats här i världen, glädja oss över livet och värna det goda, när vi nu inte alltid lyckas vara de vi ska vara, alltid stå på den goda sidan, då ordnar Jesus Kristus att vi ändå alltid hör hemma hos Gud och för börja om hela tiden, allt detta med Jesu död och uppståndelse handlar om att inget längre behöver skilja oss från Gud, och vi har ett löfte från dopet att Gud alltid är med oss genom sin heliga Ande

Det där är ett skydd i livet. Vi åker förmodligen på en hel del stryk ändå i livet. Det blir så för oss allihop men detta att vi tillhör Gud, får vända oss till honom, har ett oändligt värde i Guds ögon oavsett hur bra vi gör ifrån oss eller vad andra tycker om oss, det är som en sköld. Man kan få stryk men fienden kan inte riktigt komma åt oss ända in i hjärtat! Idag har vi ju en gospelkör med oss här med musik som stammar från slavarna i den amerikanska södern. De förstod det här! De sjöng trotsigt sina sånger om att de tillhörde dem som Jesus dött för och befriat och upprättat, och slavägarna och andra kallade dem allt möjligt fult och behandlade dem så illa men det kunde aldrig helt komma åt dem. De hade fått höra att egentligen är de oändligt värdefulla, barn till Gud själv. Klädda i vita kläder som ingen smuts kan fastna på.

Ungefär så är det också med föräldrar. Ni får också ge ert barn en slags skydd. Har man fått mycket kärlek hemma, vet att man är älskad och viktig för den man är, så tål man en hel del stötar sedan för att man står så stadigt, och har en famn att vända hem till när det är svårt. Det är er uppgift som föräldrar och faddrar, det är verkligen också en hjälteuppgift men mycket slit i vardagen, men det är sådant en hjälte måste göra.

Det är en annan sak med spindelmannenmasken. På ett sätt är han ju utklädd men man kan också säga att han verkligen är sig själv här han har den på sig, det är ju inte riktigt sant att han är sig själv när han har vanliga kläder för han har ju det andra i sig också. Det finns mer än man ser, i oss också.

Det är liksom förpliktande att vara spindelmannen. Kommer det någon som behöver hjälp så vore det ju konstigt om HAN inte hjälper. Har man tagit på sig att man vill vara i det goda laget får man ju försöka leva upp till det, även när det är motigt. ”Med stora krafter följer stort ansvar” säger spindelmannen ofta. Så är det också med dopet, vare sig vi döps nu eller för länge sedan. Vi får se på oss själva som att vi går runt i såna här vita dräkter, lev då på ett sätt som är värdigt den du är.

Guds rike är nära, det säger den andra söndagen i advent. Guds rike består av alla som vill ta emot den vita dräkten, lyfta sitt huvud och bära den så väl man kan, misslyckas och börja om. Hämta kraft från honom som gjort oss till dem vi är. Ge av det vi har fått. Göra som Jesus och ge även när vi inte får tillbaka. Så blir Guds rike närvarande bland oss för där barmhärtighet och kärlek bor, där är också Gud.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.