Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

9 blandade tankar på nyårsafton

  1. Glad söndag kära läsare! Och gott slut. Och en god ny start på det nya året önskar jag dig också.

2. Liten topplista över hälsningsfraser i slutet på året. 1. God jul 2. Gott slut 3. ______ … 15. God fortsättning. (Jag tycker god fortsättning är en ganska tråkig hälsningsfras. Säkert mest för att den kommer innan julen ens börjat på riktigt. Men gott slut tycker jag är lite roligt att säga).

3. Apropå gott slut måste jag tillägga en sak. Jag hörde att nyårshelgen är den helg på året då flest försöker ta sina liv. Jag kan förstå att det ofta är tungt att både se tillbaka på det gamla året och att försöka tänka på framtiden, så som det blir i dessa dagar. Om du är en som mår extra dåligt nu vid nyår så ska du veta att jag ber för dig. Håll ut, se på någon rolig film och tänk så lite som möjligt på årsskiftet min vän.

4. Jag ska jobba och hålla på en del även denna helg, annars har jag en hel del lediga dagar nu. Idag ska jag leda nyårsbön i Dalstorp kl 17 och första januari ska jag och min fru leda gudstjänst 17 i Grimsås. Då blir jag nog typ kantor. Välkommen dit om du kan.

5. Julen pågår fortfarande. Jag får nämn att jag faktiskt fått flera julklappar i år också. Det roligaste var nog att jag fått en ny bibelöversättning! ”Nubibeln”. Hade det här varit i bloggens glansdagar hade jag givetvis bloggat om hur jag ser på översättningen. Kanske får försöka göra det ändå. Väldigt roligt hursomhelst att ta del av nya versioner av bibeltexten!

6. Annars är julgranen nästan det bästa med julen (utom allt det där som är reason for the season). Det är allt väldigt fint med julgran.

7. En annan storartad sak som skett i dagarna är att jag fått mina barn att tycka om lego. Lego var mer eller mindre det enda jag lekte med som barn känns det som. Nu har vi hämtat en jättemängd från mina föräldrars stuga. Som barn på nytt och så vidare.

8. Idag är det ju också söndagen efter jul. I bibeltexterna läser vi om Herodes mord på oskyldiga barn för att komma åt Jesus och om den heliga familjens flykt till Egypten. Ofta känns själva julevangeliet lite som en väldigt gullig saga om djur och herdar och sånt men nu är vi abrupt påminda om att bibeln utspelar sig i den hårda verkligheten.

9. Vad gör du denna årets sista dag? Skriv gärna en kommentar! (Eller skicka ett mail om du är en av alla som mår rätt dåligt nu.)

 

Kommentarer

4 svar till ”9 blandade tankar på nyårsafton”

  1. Profilbild för Bengt Oswin

    Själv skall jag vårda de gamla traditionerna som vi har och samtidigt bygga upp de nya vi har. Skall filma nyårsbönen i vår lilla grannkyrka, redigera och hoppas få ut den så fort som möjligt. De som tittat på de har ju slagit alla rekord i hur många jag trodde skulle titta på dem. Har ju i dagens läge fått två förfrågningar om detta med att sända gudstjänster över webben, bl a från församlingen som benämnde Jesus med ”hen”.

    Det blir också en fobi-träning för mig efter att jag blev utslängd på ett otrevligt sätt av en person i en kyrkobyggnad. Som paniker är det väldigt lätt att bygga upp fobier mot otrevligheter. Jag är van med att bli väl mottagen och kunna ha bra samarbete med andra människor, så detta kom som en stor chock för mig.
    Först skrev jag om det på FB, men valde att ta bort det, och har bett de andra att hålla låg profil.

    Tidigare valde jag bort att fira når, då jag tyckte det var för mycket firande (fyller år under helgerna också). Men för brors skull så gör vi nu ett enkelt firande vid midnatt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Bengt! DU får för allt i världen inte låta någon hålla dig borta från kyrkan! Hoppas det inte ska ske igen det där. Lycka till med fortsättningen på ditt filmprojekt! Och ett gott 2018 önskar jag dig också!

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Jag ska tänka på året som gått och på det som kommer. I år har inga nyårslöften.
    Ska rita med kol, baka bröd och göra lunchlådor. Titta på film och tänka på och be för alla djur vid 12slaget.

    Till er som har jobbiga tankar kan ringa https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

    Till er som vill minska alla jobbiga tankar. https://www.suicidezero.se/

    Hmm självmord är nog ett område som har mest omskrivningar…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Gott slut Rosa! Ha en bra dag! Jo det är svårt att tala klarspråk om självmord uppenbarligen. Det är ju en del av problemet till och med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.