Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Hjälten med tusen ansikten -om mytens kraft

För några år sedan fick jag denna bok- ”hjälten med tusen ansikten” av Joseph Campbell, av min fru sedan jag önskat mig den. Sedan har det tagit rejält lång tid att läsa den. Mesta tiden har den legat i badrummet och jag har läst i den medan jag tittat efter badande småbarn.

Campbell är ett av de stora namnen i detta med att kartlägga och jämföra mänsklighetens stora myter. Det är ett bra tag sedan han verkade (denna bok gavs ut 1949) och jag kan inte riktigt uttala mig om det aktuella forskningsläget inom mytologin men jag vet att Campbells arbete fått ett väldigt genomslag i hur man bygger upp bland annat stora hollywoodfilmer nuförtiden. Först ut var George Lucas som byggde handlingarna i Star Wars utifrån ”hjältens väg”, nu sitter ett schema baserat på campbell vid varje skrivborg på Pixar och andra framgångsrika filmstudios.

Det Campbell menade var att det fanns stora likheter mellan alla de myter han samlade in på olika håll i världen. På ytan kan mycket skilja sig åt men de liknar också varandra i mycket. Jag hittade en kort sammanfattning på engelska, som följer:

THE SHORT FORM OF THE HERO STORY: The hero is introduced in his ordinary world, where he receives the call to adventure. He is reluctant at first but is encouraged by the wise old man or woman to cross the first threshold, where he encounters tests and helpers. He reaches the innermost cave, where he endures the supreme ordeal. He seizes the sword or the treasure and is pursued on the road back to his world. He is resurrected and transformed by his experience. He returns to his ordinary world with a treasure, boon, or elixir to benefit his world.

Man kan jämföra med evangeliet. Jesus föds och kallas till sin väg av Johannes döparen och prövas av Djävulen i öknen. Sedan leder hans väg ofrånkomligt till korset och döden men han återvänder därifrån med makt över liv och död.

Detta mönster talar på djupet till våra psyken och syftar till att hjälpa oss hitta vår plats här i världen och ta på oss vår uppgift som människor. Boken är rätt omständlig och ibland rörig men den innehåller mänger av exempel från alla möjliga mytologier (även en hel del från bibeln). Jag rekommenderar den gärna men egentligen kommer man långt bara på de första kapitlen.

Det är intressant med såna här universella mönster och förstås väldigt intressant i sig för alla som funderar på hur en bra historia fungerar. Det kan vara rätt utmanande för oss som lever i en speciell historia, den kristna, att den i så fall bara skulle vara en av många likadana myter med samma grundmönster. Så ser nog helt klart Campbell på saken och det hade varit intressant att veta mer om hur vår tids mytforskare ser på saken. Jag tänker hur som helst på C S Lewis som utifrån sin brittiska lärdom visste mycket om myter även han. Han menade att evangeliet skilde ut sig eftersom det så tydligt var grundat i historien. Det var en myt som blivit verklig historia. Ungefär på det sätt som vi säger att Gud blivit människa i Kristus. Det tycker jag känns trovärdigt, sen får var och en fundera vidare själv.

En sak som blir klar är i alla fall att det är genom att leva nära myterna som man kan få någon glädje av dem. Den kristne som hänger upp sitt år på kyrkoåret, vars liv hänger ihop med Kristus genom dop och nattvard och annat, som läser sin bibel och mediterar över likheterna mot ens eget liv, där finns en väldig kraft till att hitta sin plats i världen. Det är ju inget nytt för så har vi alltid tänkt men det är ändå intressant att se det ur ett annat perspektiv. Man kan också tänka på alla unga Harry Potter-fans och andra som hittat sin nisch i populärkulturen som en egen myt att förstå sitt eget liv utifrån. De gör nog på många sätt samma sak?

Jag har skrivit en hel del här tidigare (typ för exakt fem år sedan, tänk vad tiden går!). Framförallt om ”är bibelns historier myter”, men också ”har du en minotaurus i garderoben” eller ”surrad vid masten som Odysseus”.

Det här kan vara rejält förvirrande och kanske att det väcker frågor hos någon om min renlärighet som kristen. Jag förblir förstås trogen min väg. Tänk vidare kring det här om du har glädje av det, om det känns hotfullt så kan du låta det vara. Själv har jag ju redan läst en hel del religionsvetenskap och är van vid att möta annorlunda perspektiv på min egen tro, blivit van att vända på stenarna och se vad som finns under dem men sedan också ta det för vad det är. Ofta är nya tankar inte så hotfulla när man fått sätta dem i perspektiv.

Har du funderingar på myternas funktion i våra liv, eller i bibeln? Skriv en kommentar!

 

 

Kommentarer

2 svar till ”Hjälten med tusen ansikten -om mytens kraft”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    När det gäller likheterna mellan myter tänker jag på den slående likheten, t o m i vissa detaljer, mellan Sagan om Ringen och Mio min Mio, de kom ut t o m samma år (1953).

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Där finns mycket. Tolkien var ju också en stor mytexpert, men det har jag redan skrivit om här tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.