• Vandra Vägen
  • Nya testamentet och senaste Star Wars-filmen, en överraskning
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Nya testamentet och senaste Star Wars-filmen, en överraskning

Jag kom att tänka på en film jag såg på youtube. Upphovsmannen var ett (väldigt!) engagerat fan av star wars som hade ägnat mycket arbete åt att spekulera i vad som skulle hända i den kommande filmen (alltså the last jedi) baserat på vad som hände i den förra. Han räknade kallt med att en av huvudpersonernas ursprung skulle avslöjas och en del andra saker.

Sen kom då den nya filmen och den var inte alls som han trott. Och filmen jag såg handlade om hans tankar utifrån det.

Det är förstås så att uppföljarfilmer måste vara en bra fortsättning på de som kommit före. Personers utveckling, historisk kontinuitet med tidigare händelser och allt annat sådant måste stämma för annars blir vi missnöjda. Samtidigt vore det ju också så att det vore en fruktansvärd besvikelse om en uppföljare var så förutsägbar att man kunde räkna ut vad som ska hända i den i förväg?

Om man vill kan man se på bibelns nyare del, Nya testamentet, som världens mest kända uppföljare. Det stämmer förstås inte för bibeln består ju av en mängd olika böcker egentligen, men låt oss tänka så just nu. Då gäller detsamma att det måste finnas kontinuitet med böckerna i gamla testamentet, det måste hänga ihop. Och det gör det, nya testamentet är fullspäckat med hänvisningar till tidigare händelser eller formuleringar. Det är också så att gamla testamentet lämnar utrymme för en ”uppföljare”, historien om Guds folk slutar ju mitt i väntan på messias som ska komma, och det finns alla möjliga löften från Gud som inte fått sin fullbordan än.

Vi kan sedan tänka på människorna strax före eller kring Jesu tid lite som den där star warsnörden. Som försöker räkna ut fortsättningen. Ledtrådar finns det förstås och det måste gått många samtalstimmar av spekulationer om hur fortsättningen på berättelsen skulle se ut.

Och så BOOM kom så händelserna som återges i evangelierna. Messias kom, men föddes i ett stall och istället för att kasta ut romarna så blev han dödad av dem men ÄNDÅ var det Guds stora seger över världen det var fråga om. Snacka om oväntad utveckling, ingen hade anat den vändningen i förväg!

För oss idag är det ju självklart att det blev som det blev eftersom även det nya testamentet är väldigt gammalt för oss. Vi såg kanske rent av uppföljaren före den första delen i serien och då blir man ju inte så överraskad.

Vad tänker du om detta? Skriv en rad!

Kommentarer

Ett svar till ”Nya testamentet och senaste Star Wars-filmen, en överraskning”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    En mycket intressant vinkling på Nya Testamentet! Ligger mycket i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.