Tack Josef för den tomma graven

En tanke kring en av påskens gestalter.


Josef ger Jesus en grav.

Kring påsk brukar jag fundera mycket på Jesu tomma grav och vad den betyder för oss. Nu har jag kommit att tänka på något jag inte tänkt på innan, även om det kanske är ganska självklart. Så här står det i Lukasevangeliet efter att Jesus dött på korset:

”Nu fanns det en rådsherre vid namn Josef, en god och rättfärdig man som inte hade haft någon del i de andras beslut och åtgärder. Han var från Arimataia, en stad i Judeen, och han väntade på Guds rike. Josef gick till Pilatus och bad att få Jesu kropp. Han tog ner den, svepte den i linnetyg och lade den i en klippgrav där ännu ingen hade blivit lagd. Det var förberedelsedag, och sabbaten skulle just börja.” Luk 23:50-54

Josef från Arimataia var den som gav Jesus en grav. En som sedan kunde hittas tom. Det jag vill åt är att även om vi är vana nu vid hur Jesu grav ”ska” se ut med stor rund sten och allt så hade det inte blivit så utan Josef. Då hade Jesus förmodligen blivit kastad i en massgrav istället och så hade allt sett ganska annorlunda ut i påskberättelsen. Vi hade kanske inte haft någon tom grav alls helt enkelt för att Jesus bara blivit nerskottad någonstans. Lärjungarna hade förstås kunnat möta den uppståndne i alla fall men en plan som blivit lämnad tom hade de inte haft.

Josef från Arimataias roll i påskdramat är nog betydligt viktigare än jag trott?

Hur tänker du om detta? Skriv och berätta!

3 kommentarer

Rosa säger
14 april 2018 – 09:00

hmm undra vad Gud vill säga oss med att den förste som möter Jesus efter uppståndelsen har samma namn som hans mor, och den som ser till att han får en grav heter samma som han "styvfar"?

Eller var de här namnen så vanliga så att det bara är en slump?

Tomas Jarvid svarar
15 april 2019 – 08:18

Det där var väldigt tänkvärt. Har aldrig tänkt tanken innan.

Rosa säger
14 april 2018 – 05:25

Hmm undra om Gud har nån menig med att personen heter samma sak som Jesus styvfar eller det är en slump?

Och den som möter den uppståndna Jesus heter samma som Jesus mor?

Thorsten Schütte säger
16 april 2018 – 05:52

Det finns många intressanta biroller i passionsdramat. En som jag fastnar för är Simon av Kyrene som fick bära Jesu kors en bit på vägen till Golgata. Vilka biroller spelar vi, vetande eller ovetande, i andras livsdrama?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.