En resa genom Bibeln för och med migranter

Dagens bloggpost är ett boktips!


En resa genom bibeln för migrander. Och för alla oss andra. "På Väg", låter ju nästan som den här bloggen ju.

Jag har varit på väg att skriva detta länge men nu när jag kommit igång med en liten serie på bloggen om exil och flykt som teman i bibeln så var tiden inne. Idag vill jag rekommendera en väldigt liten men väldigt bra bok!

På väg -en resa genom Bibeln för migranter” har översatts till svenska av svenska bibelsällskapet och där köper man den väldigt billigt. Den finns annars på ett antal språk och i Sverige kan man också få tag i den på engelska, arabiska och farsi. Boken har kommit till som en tröst för människor på flykt och den delas efter vad jag förstått också ut i flyktingläger i andra länder.

Boken består egentligen av en mängd olika bibeltexter med koppling till ett liv på flykt. Både direkt eller indirekt genom att spegla situationer som kan höra ihop med det, såsom att möta fördomar, skapa sig en ny tillvaro, längta hem och så vidare. Utöver det så finns det också böner skrivna av människor på flykt, oerhört starka att läsa.

Det är till att börja med väldigt förvånande att upptäcka hur mycket av det som drabbar människor idag som var precis likadant för flera tusen år sedan, och sedan blotta mängden texter som knyter an till detta. Sedan är det väldigt fint att det uteslutande är bibeln själv som talar, det känns på så sätt aldrig som att något är påklistrat eller konstigt utan bibeltexterna talar för sig själva på ett väldigt själavårdande sätt; genom att man kan få känna igen sig och bearbeta sina upplevelser, men också att det lyser igenom tydligt hur värdefulla även flyktingar är i Guds ögon. Utan att ducka för smärtan är det en upprättande samling texter.

Jag har haft samtal utifrån texterna på den bibelstudiedag jag var på. Tyvärr fanns det inga migranter med i samtalen, det tror jag annars hade varit väldigt fint och bra. Det var också mycket svårare än jag trodde för många att se sambanden mellan en del av texterna och livet på flykt nu så man ska nog ändå gå ganska långsamt fram och välja ut ett fåtal texter som man talar djupare om, jag delade ut en hel hög sidor till varje smågrupp och lät dem prata själva en stund och det var nog att begära lite för mycket.

Jag rekommenderar annars detta fina tillfälle att läsa bibeln med flyktingögon. Och att kanske skaffa så att man kan ha det som bibelstudium i församlingen, i bästa fall också med människor som flytt hit. Eller kanske att köpa och ge bort såna här små böcker på arabiska eller farsi till flyktingfamiljer man känner.

Har du läst boken? Skriv gärna vad du tyckte om den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.