• Vandra Vägen
  • En präst läser ”Boken” av Niklas Rådström
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Boken” av Niklas Rådström

Jag har under rätt lång tid lyssnat på ”Boken” av Niklas Rådström som ljudbok. Den var ganska omtalad i sin första form som teater och Rådström läser för all del upp boken väldigt dramatiserande också. Gissar att den har rätt mycket av teaterföreställningen i sig även i denna form.

Boken är alltså en skönlitterär återberättelse av hela den bibliska historien. Många gånger förhåller den sig väldigt fritt gentemot bibeln. Jag tror man får mycket mer behållning av ”boken” om man har lite hum om de bibliska berättelserna från början så man märker när Rådström skarvar till det mer på egen hand. Och så kan man ju fortsätta att fundera på vad han menar egentligen när Jesus som går på vattnet plötsligt blir Jona i fiskens mage som blir Johannes på Patmos.

Gud själv är väldigt undflyende i Boken. Mycket av handlingen kretsar kring ”bokens” författare som skriver fram olika livsöden och en stor del av gåtan i boken är hur gudomlig han egentligen är, eller om han egentligen är väldigt mänsklig? De stora frågorna om evigt liv, gott och ont  och lidandets mening är det inte givet att författargestalten heller har någon aning om svaren på.

Vi får också följa Adam och Eva som på flykt från paradiset lever i en hård värld men älskar varandra och till slut får oväntad  ny gestalt mot slutet. Här är det fint att kunna sin bibel så man märker hur höga visans språk hela tiden kommer ur deras munnar.

Boken sätter nog fingret rätt bra på mycket om hur bibeln som litteratur fungerar, detta med motiv som glider samman och ska associera till varandra. Och som inte ger raka svar utan snarare bjuder in till livslång meditation över det som är undflyende. Gränsen i Boken mellan nya och gamla testamentet är också något som är väldigt gåtfullt ordnat. Sen kan jag tycka att Rådström väjer för en del saker som faktiskt är väldigt centrala. Jesus på korset är det främsta exemplet. Och riktigt så dunkel som Boken tycker jag faktiskt inte att bibelns röda tråd faktiskt är. Någon gång tyckte jag också att Rådström satte ihop saker på konstiga sätt som nog är rätt främmande för bibeltexten. Men jag har haft god behållning av Boken och tycker gott jag kan rekommendera den.

Har du läst Boken? Vad tänker du om den?

Kommentarer

2 svar till ”En präst läser ”Boken” av Niklas Rådström”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Inga blandade tankar än – hoppas allt står bra till!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      hej Thorsten! Ingen fara med mig! Kommer en bloggpsost imorgon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.