Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

På besök i synagogan

På vårt konfirmandläger häromveckan besökte vi Göteborgs synagoga. Jag har aldrig varit där förut,  och inte i särskilt många andra synagogor heller för den delen. Det var ett väldigt fint besök där vi blev visade runt till synagogans eget förintelsemonument och i själva gudstjänstlokalen. Det var fint att se hur det var ordnat kring bönerna, med bänkplatser, uppe på ”biman” och med det praktiska kring de stora skriftrullarna.

Vår guide var en väldigt intresseväckande berättare, och konfirmanderna skötte sig fint med att ställa och svara på frågor. Själv fick jag bli satt på pottan med frågor om vad det stod på hebreiska skyltar.

Det är slående hur hemma det kändes i synagogan. Det är ju ändå så mycket som jag känner igen från bibeln och som jag på olika sätt hört om tidigare. Jag har ju också skrivit lite här på bloggen om Jesus som jude och att man på senare år lyfter fram Jesus mer utifrån hans judiska sammanhang. Som någon sagt ”Personen Jesus förenar oss, men tron på Jesus skiljer oss åt”.

Slutligen var det hemskt att se vilka säkerhetsanordningar de var tvungna att hålla sig med. Nu var det tydligen ändå låg säkerhetsnivå på vårt möte men det var ändå påtagligt hur de tänkt på alla möjliga risker. Antisemitismen finns som vi vet också i vårt land idag. Må det bli ändring på det.

 

Kommentarer

3 svar till ”På besök i synagogan”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Ja det var ett trevligt besök. Blir det fler gånger så kanse jag hänger på. Det berer på mitt schema.

  2. Profilbild för Hans Zickerman
    Hans Zickerman

    Har varit där ett par gånger på besök som var deltagande i gudstjänsten på lördagen. Ena gången firades också en bat mitzva, andra gången var det chanukka. Det kändes väldigt märkligt att vara där och både delta och inte. Det var ju min tro och ändå inte. Besöker gärna fler gånger ändå.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja det är väldigt spännande. Nu är det ju för långt till närmaste synagoga hemifrån för att det ska vara säkskilt lätt att gå på gudstjänst men jag är väldigt glad åt det här besöket och kommer väldigt gärna tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.