Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Nilens källa revisited

Idag vill jag berätta något häftigt (jaja på min nivå alltså) som jag fått nys om. Men först vill jag påminna om att jag skrev en dikt här för ett tag sedan, inspirerad efter att ha lyssnat på historiepodden om sökandet efter Nilens källa:

 

Nilens källa

De gav sig av att söka

Nilens källa

som ingen sett

de urtida faraonerna visste bara

att hela deras liv

kom från den

någonstans rinner väl allt det

upp i dagen

när de äntligen fann den

var den så mycket mer

än en rännil i djungeln

vidsträckt och full av liv

så tänker jag mig

godheten

 

Det som finns lite mellan raderna och som man kanske ska känna till är att när man väl hittade Nilens källa så var det inte alls någon liten rännil i djungeln utan den gigantiska Victoriasjön. Källan överträffade alla förväntningar.

Nu till en gammal bibeltext. I 1 mos 2:10ff kan man läsa om floder som rinner upp i Edens lustgård. Det här är sådant som många av oss ögnat igenom många gånger och det står där:

En flod rinner upp i Eden och bevattnar trädgården. Sedan delar den sig i fyra armar. Den första heter Pishon, den flyter kring Havila, ett land där det finns guld. Guldet i det landet är fint, och där finns också bdelliumharts och onyxsten. Den andra floden heter Gichon, den flyter kring Kush. Den tredje floden heter Tigris, den rinner öster om Assyrien. Den fjärde floden är Eufrat.

Läser vi det rycker vi förmodligen på axlarna och undrar vad vi ska med den informationen. Eller så börjar vi fundera på vad det säger rent geografiskt. Eufrat och Tigris kanske vi känner till och då förstår vi att Eden måste vara i Irak någonstans?

Men de andra floderna är mer oklara. Det finns en stor diskussion om Gichon och Pichon, ta gärna en titt på den här länken till en judisk sida. Man vet åtminstone att Kush brukar beteckna på ett ungefär det som nu är Etiopien, i Afrika! Långt från Eufrat och Tigris! I så fall är Gichon den ”Blå Nilen”. Det är sedan möjligt att Pichon är antingen ”Vita Nilen” eller till och med Indus i Indien. Det finns i båda fallen gamla traditioner som pekar ut platserna. Jag tror också jag förstått att Pichon skulle kunna beteckna ett vattendrag i närheten av Jerusalem.

Nu blir det ju rörigt det här. Kan Edens flod verkligen vara på så olika platser? Svaret är nog att bibelns författare inte var så intresserade av geografi som de var av betydelsen av en flod. Alla floder som varit på tal här är säten för de tidiga ”flodkulturerna”. Floden var källan till liv, odling, kultur och rikedom genom de trygga rika skördar man kunde få där och genom skydd för torka. Precis som i min dikt var floden i sig som en bild av Livets Källa. Och självklart kommer allt gott från det ursprungligt goda i Guds skapelse. Alltså från Eden. Allt det goda i livet påminner oss om att Gud en gång skapat allt gott och till välsignelse för oss.

Så det bibliska svaret på frågan om Nilens källa är alltså… Eden! Kanske i kontrast till Egypterna själva som säkert menade att den livgivande floden kom från deras gudavärld på något sätt.

Visst är det roligt när det döljer sig sådant här bakom några få verser som man gärna hoppar över? Skriv gärna en rad och reflektera vidare!

 

Kommentarer

4 svar till ”Nilens källa revisited”

  1. Profilbild för Lena P

    Men precis! Jag tänker att man inte alltid ska ta det står i Bibeln helt bokstavligt, för som du säger så menade de som skrev inte att geografin, Skapelsen och mycket annat ska tolkas ordagrant utan mer symboliskt. Många bibelberättelser mår bäst av att tolkas symboliskt; det ger dem mycket större mening, tycker jag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Den viktiga frågan för oss är ju vad som är det viktiga som författaren vill ha sagt med de medel han har. Sedan börjar det spännande.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Många stora älvar kommer från stora insjöar, utöver Nilen t ex St- Lorenzfloden i Kanada från de stora sjöarna och vår egen Göta Älv från Vänern.. A propos det har vi i dag på väg tillbaka från dottern i Göteborg varit i Dina hemtrakter Kinnekullabygden med dopp i Vänern i Hällekis och senast utsiktstornet med magnifik utsikt över en stor del av Vänern.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja! Det är fint där uppe! Nu bor vi ju inte där längre sedan några år men det känns ändå lika mycket som hemtrakterna varje gång jag är där. Fast hade vi bott där nu hade jag gärna bjudit på kaffe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.