• Vandra Vägen
  • En präst läser ”Klostret” av James Martin
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Klostret” av James Martin

För länge sedan var Vandra Vägen ganska full med boktips och sådant jag läst. Det är mindre med det nu men nu har jag i alla fall lyssnat på James Martins (SJ) bok ”Klostret”. En roman som kretsar kring ett litet kloster i USA och människor som kommer i kontakt med det. Författaren är jesuitbroder (och bor alltså i någon annans sorts kommunitet egentligen) och har skrivit en hel massa omtalad teologi men nu är det själavård i romanform som är formen.

Har man varit i kontakt med kloster på olika sätt så kan man tycka att romanen ägnar sig en hel del åt att förklara hur klosterlivet ser ut, har man inte det så är det säkert väldigt mycket som upplevs som väldigt exotiskt. Handlingen i boken utgår i mycket från några stora och vanliga själavårdsfrågor. Som vad jag ska göra med mitt liv (kallelse), hur Gud verkar i oss och hur man kan uppleva det och om sorg och motgångar i livet. Man får också ta del av abbotens egna tankar om att bo i klostret på gott och ont på ett fint sätt. Som lutheran får man också en fin liten inblick i vad mariafromheten kan innebära i praktiken.

Jag tycker själv att det finaste i boken är skildringarna av sorg och hur närvarande den är hos många människor och över lång tid. En av huvudpersonerna är drabbad av en förlust och berättar det för en munk och får frågan om hur länge sedan det var det hända. ”Tre år” svarar hon och tror hon ska mötas av något svar om att det ju är länge sedan och att hon borde kommit över det vid det här laget. Istället får hon svaret ”Bara en kort tid alltså”. Det meningsutbytet kommer jag att bära med mig framöver.

Uppläsaren var kanske inte riktigt topp, jag tyckte det hamnade lite fel med de tonfall han lät huvudpersonerna ha när de talade. Men det kan man bortse från. Det är ändå fint att lyssna på ljudbok. Jag hörde den gratis i bibliotekens app biblio.

Har du läst boken eller något annat av James Martin? Skriv en rad!

Kommentarer

2 svar till ”En präst läser ”Klostret” av James Martin”

  1. Profilbild för Lena P

    Tack för tipset! Har inte läst något av James Martin men blev lite sugen nu pga det du skrev om skildringarna av sorg.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tyckte det var fint. Det finns många böcker om sorg förstås, här är det en del av flera i handlingen. James Martin har skrivit mycket annat som verkar få rätt mycket spridning. Bland annat stack han ut hakan och fick mycket däng nyligen då han skrev en bok om att katolska kyrkan måsta vara välkomnande mot homosexuella typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.