Bibelns enda kryptogam

Jag har letat i bibeln efter mossor, lavar och svampar.


Svamp på en käpp.

Som jag gjort ibland när jag intresserat mig för något särskilt naturfenomen har jag också utforskat om det på något sätt nämns i bibeln. Nu när jag tänkt en hel del på mossor, lavar och svampar så har jag försökt söka i bibeln för att se om man hittar dem där.

Nu levde ju inte bibelns människor i en natur som var ordnat med hjälp av Carl von Linné och company så man får mest se det som en rolig övning.

Resultatet så här långt (hör av dig om du hittat något jag missat!!!):

Mossor: 0

Lavar: 0

Svampar: 1. Gissa vilken? Jo den tvättsvamp som Jesus får uppsträckt till sig på korset.

[RÄTTELSE! Thorsten som kan biologin bättre än mig har påpekat att tvättsvampen inte är en riktig svamp utan en annan slags organism!!]

Ännu besynnerligare är det om man undrar om Gud över huvud taget skapat dessa kryptogamer eftersom det uttryckligen står i skapelseberättelsen i första mosebok:

Gud sade: ”Vattnet under himlen skall samlas till en enda plats, så att land blir synligt.” Och det blev så. Gud kallade det torra landet jord, och vattenmassan kallade han hav. Och Gud såg att det var gott. Gud sade: ”Jorden skall ge grönska: fröbärande örter och olika arter av fruktträd med frö i sin frukt skall växa på jorden.” Och det blev så. Jorden frambringade grönska: olika arter av fröbärande örter och olika arter av träd med frö i sin frukt. Och Gud såg att det var gott. Det blev kväll och det blev morgon. Det var den tredje dagen”. (1 mos 1:9-13)

Läser man det strikt så verkar det utesluta mossor, lavar och svampar som nu inte har frön på samma sätt utan minismå sporer.

Det här inlägget är egentligen bara trams för det här är förstås ett dåligt sätt att läsa bibeln på. Men det var ändå en rolig liten slå-i-bibeln-övning.

 

3 kommentarer

Thorsten Schütte säger
20 oktober 2018 – 08:55

Tvättsvampen är ingen "riktig" svamp. Den är ett ännu primitivare havsdjur än korallen och växer på havets botten och i korallrev.

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 03:59

Jisses! Får lägga in en rättelse!

rosa säger
20 oktober 2018 – 09:09

fast sporer är kanse små små frukter i Guds ögon. :)

Tomas Jarvid svarar
26 april 2019 – 03:59

De är väl knappt ens frön egentligen.

Thorsten Schütte säger
20 oktober 2018 – 05:25

Sedan undrar jag hur många kryptogram det finns i Bibeln ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.