Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att vara rättfärdig betyder inte vad du tror

Rättfärdighet är ett ord vi nog sällan använder.

Om vi alls tänker på rättfärdighet så är det utifrån att det låter pompöst och skenheligt om människor. Som någon som är moraliskt oförvitlig. Men vi vet ju att ingen är det egentligen så då måste den som utger sig för det vara rättfärdig vara en hycklare.

Men i bibeln är rättfärdighet faktiskt inte en egenskap, utan något man är i relation till andra. Olika sorters relationer ger olika innehåll till vad det innebär att vara rättfärdig. En rättfärdig affärsman lurar inte sina kunder utan handlar hederligt med dem, en rättfärdig domare är opartisk och behandlar alla lika inför lagen, en rättfärdig vän ställer upp, en rättfärdig förälder finns där för sina barn och både sätter gränser och tröstar och förlåter. Att vara rättfärdig betyder alltså att stå i rätt förhållande till olika slags medmänniskor.

Och i relation till Gud är man rättfärdig om man vänder sig till Gud med tro och tacksamhet och strävar efter att följa hans vilja gentemot vår nästa. Det är inte moralisk fullkomlighet som är grejen egentligen utan detta att Gud är den som ska ha vår tillbedjan, snarare än allt annat vi kan vilja göra till gud i vårt liv. (Sedan är det i och för sig samtidigt så att lydnaden mot Gud och hur vi handlar mot våra medmänniskor inte går att riktigt skilja åt så det ingår på något sätt indirekt).

Vad är det då för Gud att vara rättfärdig? Egentligen två saker samtidigt. Gud är hela världens Herre. Världen är hans. Han har ansvaret för att rättvisa och fred ska råda. Men det gör det ju inte alltid! Då måste Gud vara som en domare, en som sätter gränser för det onda och inte låter det fortgå, eller hur? En som skyddar de svaga från de onda.

Men Gud är också den som ska stå för godhet och förlåtelse, som har slutit förbund med människan och lovat att inte utplåna oss för våra synders skull, med Noa, och sedan med sitt folk genom Mose. Gud hamnar i ett knepigt läge. Lite samma problem som en förälder kan känna igen sig i.  Att ha ett barn är att både försöka stoppa barnets själviskhet och elakheter från att drabba andra, och samtidigt måste man vara den som tröstar och tar barnet i famn. Föräldern måste gå före i försoningen och ta initiativ till den eftersom hon eller han är större. Barnet kanske tar förmaningen så hårt att det tvivlar på att förälderns kärlek finns kvar och då måste man visa den på nytt.

Det där är en knepig balansgång redan för vanliga föräldrar att få till riktigt men att vara Gud verkar ju ännu värre. Hur ska Gud kunna handla rätt mot hela sin skapelse? Som domare och samtidigt som den som förlåter och upprättar?

Det här är bakgrunden till de olika försoningsläror som finns i den kristna teologin. Till exempel i att Gud visar allvaret i synden och ondskan genom att själv dö på korset i Jesus Kristus. Det är ett oväntat sätt för Gud att lösa ett omöjligt problem. Och riktigt riktigt kan vi kanske aldrig förstå vad som hände där. För den kristne blir det i alla fall ett tecken på att Gud är helt emot det onda och samtidigt helt överlåten till att älska och rädda oss.

Det var en liten skiss av vad rättfärdighet är i ett mer bibliskt perspektiv gentemot vad vi brukar tänka att det betyder.

Hur klingar ordet rättfärdighet i dina öron? Skriv en kommentar!

Kommentarer

23 svar till ”Att vara rättfärdig betyder inte vad du tror”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Som ofta** finns det två svenska ord för ett tyskt, här Gerechtigkeit = rättvisa, rättfärdighet. Jag uppfattar rättvisa som mera direkt och mätande, ”millimeterrättvisa”, medan rättfärdighet går djupare. Ett ack så aktuellt exempel: Det kan vara rättvist att Stefan Löfven blir statsminister, men kanske rättfärdigt att Annie Lööf axlar manteln:
    https://www.salaallehanda.com/artikel/opinion/insandare/lat-loof-leda
    ** andra exempel:
    fahren = åka, köra
    spielen = spela. leka
    Friede = frid, fred

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Alltid bra med ett tyskt perspektiv!

  2. Profilbild för Lena P

    Tack! Jag gillar din beskrivning av rättfärdighet, ett ord jag brottats med länge.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint om jag kan vara till hjälp!

  3. Profilbild för Anna Lundell
    Anna Lundell

    Tack för din förklaring! Har mycket att lära av detta i mitt liv. Kämpar med detta ständigt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Glad att hjälpa till!

  4. Profilbild för Anna-Karin
    Anna-Karin

    Tack, säger jag med.

  5. Profilbild för Nina
    Nina

    Är rättfärdighet också att försonas, vd som än hänt? Ut kristen synvinkel.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det där är en för stor fråga för att jag ska våga svara på den helt abrupt här (skriv gärna ett mail om du vill fortsätta samtalet där). Det är väl klart att rättfärdighet har att göra med försoning också och återställandet av goda relationer men om det ska bli någon verklig försoning kräver det ju att båda parterna kan erkänna vad som egentligen hänt, jag är annars orolig att det det bara blir en extra börda på den som är offret i någon situation att också behöva ordna försoningen fast skulden kanske är den andres.

  6. Profilbild för Nina
    Nina

    Vi ska ju söka Guds rättfärdighet, uppmanas vi.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      När du nu skriver det så kommer jag att tänka på att det låter väldigt likt detta att vi ska söka oss nära Kristus.

  7. Profilbild för Jan-Anders
    Jan-Anders

    Rättfärdig genom tro allena.
    Jag tänker att man kanske även kan vända på det och säga tro genom rättfärdighet allena
    och då tänker jag att om man förstår att man räknas. gäller som rättfärdig fast man inte är det i sig själv. då skapas tro och kärlek i hjärtat.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var fint uttryckt!

  8. […] får kanske inte se rättfärdigheten segra i alla sammanhang, men det är viktigt att vi inte slutar att tro på rättfärdighetens […]

  9. Profilbild för Henrik von Koch
    Henrik von Koch

    Hej!
    Ni skriver att gud ansvarar för att det råder fred och rättvisa. Om gud nu finns, varför sköter han eller hon det uppdraget så jäkla dåligt? Tror ni verkligen själva på det ni predikar???

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Henrik. Det är väldigt rimliga invändningar du kommer med. Särskilt blir det brännande för alla människor som lider. Mycket av Guds rättvisa ligger nog i framtiden fortfarande. Jag tror förstås på det jag predikar och jag skulle säga att löftet om att Gud ska garantera rättvisan i världen brukar vara extra viktigt just för orättvist drabbade, eller vad tror du?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du gillade den!

  10. Profilbild för Ingela Strandvik

    Till Henrik von Koch vill jag säga: i min kristna tro på Gud tror jag att Gud står för allt han har skapat.. i det har har oxå gett oss människor en FRI vilja, det är det mest kärleksfulla man kan tänka sig, utan fri vilja hade vi alla varit ”puppet on a string”/ marionetter.
    Det är VI, människor, som med vår egen vilja väljer, det är VI som förstör världen och handlar sjäkviskt och ont mot varandra. Gud efterfrågar rättfärdighet, där har vi ledtråden, riktningen!
    Gud kan bara älska (Jesus, sonen, själv Gud, och alltid nära Fadern, förklarade honom för oss (Joh Evang 1:18) ( läs gärna Lukas evangeliet och sen Johannes evang)

  11. Profilbild för O

    Alla religioner påstår att deras gud finns och oftast endast denne gud. Ingen av dem har jag träffat. Men de flesta som påstått sig gjort det, är inte så rättfärdiga.

  12. Profilbild för Hampus Cronander

    Rättfärdigheten är för mig synonym med kampen för att skapa en rättvis samhällsordning. Fader Camilo Torres Restrepos rättviseteologi är för mig essensen av rättfärdighet och den nuvarande pontifexen, Påve Fransiskus, har till min glädje gjort uttalanden som stödjer rättviseteologins tankar och dessa tankar återfinns ju även i Apostlagärningarna 4.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Hampus. Det var inspirerande att titta på er hemsida och om ert engagemang! Rättfärdigheten fattas verkligen i denna värld och vi behöver alla kämpa för den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.