Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Smart föräldraskap av Mattias Ribbing

Jag har nyligen läst (lyssnat på) ”Smart föräldraskap” av Mattias Ribbing. Jag har skrivit utifrån en av hans böcker tidigare här på Vandra Vägen, då om minnesträning och att ”minnet är en del av kroppen”.

Smart föräldraskap är en blandad kompott av Ribbings lärdomar tillämpbara på barnuppfostran. De delar som mer handlar om förhållningssätt och så känner jag att jag nog haft koll på innan men sedan finns det en hel del spaceade övningar och studietekniska finurligheter och sådant. Jag fascineras mycket av Ribbing, tyvärr är jag mer en sån som läser böcker och sedan ser framför mig att -en dag ska jag också göra övningarna och bemästra allt detta, än att det verkligen blir av.

Det som är mest intressant för Vandra Vägens räkning är det inledande kapitlet där han slår fast att för barnet är leken den bästa hjärnträningen. Det är där man övar sin föreställningsförmåga, sina associationer, sin problemlösning och sitt fokus (med mera). Barn av idag lever i hög grad uppstyrda liv med ordnade aktiviteter och även om det är välmenande skulle det nog ofta vara bättre om föräldrar gjorde mindre. Tänker man vidare så framstår det också klart att den vuxna inlärningen på många sätt handlar om att vara som ett barn; fantisera och undersöka och pröva sig fram, det är några av de främsta nycklarna Ribbing återvänder till.

Det där med att man ska bli som ett barn låter väl också väldigt bekant från någon som brukar nämnas ofta här på Vandra Vägen? En som också ställde ett barn framför sina lärjungar?

Tankar på det?

Kommentarer

6 svar till ”Smart föräldraskap av Mattias Ribbing”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Du ligger helt rätt. Barn måste ha tråkigt då och då och inte bara åka jojo mellan ”aktiviteter”!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      ”Latsmart” heter det i boken. Bra ändå att ha en filosofi i ryggen så man inte blir för svajig.

  2. Profilbild för Anna Lundell
    Anna Lundell

    Håller absolut med dig om att föräldrarna behöver backa ibland angående aktiviteter för barnen.Det blir folk av de barnen som inte skjutsas runt än hit och än dit också.Det har jag sett.Barn behöver lugn och ro i detta stressade samhälle.Inte konstigt tycker jag att diagnoser som ADHD och asperger ökar när det blir så mycket intryck av allt från media, mobiler,data-tv spel.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är ju lätt att vi överför vuxenvärldens ambitioner på de små också, det är ju mycket status i att ha en full almanacka men det mår ju inte vi heller bra av.

  3. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Fast jag blir lite sur på inställningen att vi ska leka för att det är nyttigt-leker man inte för att det är kul?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är ju en bra och vettig kritik. Jag har tänkt tanken någon gång i boken att han är för noga med att kunna ge nyttoargument för allt, men själv är han ju också väldigt utvecklingsfokuserad och vill undersöka gränserna för vad en människa kan förmå så det är inte så oväntat. Själv tycker jag jag det mesta kring mål och utveckling är väldigt ointressant, det man gör måste på något sätt vara värdefullt i sig själv, inte för vad det leder till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.