Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vara kristen enligt Rowan Williams

Jag har lyssnat på Rowan Williams nya bok ”Being Christian” (på svenska ”Vara kristen”). Det är en tunn bok eller rättare sagt fyra föredrag Williams hållit och som sedan blivit utgivna på detta sätt. Det kan vara kämpigt att hinna med riktigt i tankarna när man läser såna här teologiska böcker som ljudbok men då kunde jag ju trösta mig med att det skulle varit ungefär så att höra det i föredragsform också.

Jag tycker det är en fin bok. Den utgår från grundläggande kristna tankar och fungerar nog väldigt bra för den som är ny i tron samtidigt som infallsvinklarna många gånger är oväntade och nya för mig.

Det handlar alltså om dop, bibel, nattvard och bön. Fyra grundbultar i det kristna livet som dessutom är aktiviteter, sådant som är utmärkande för den kristne att göra.

Ibland kommer det saker jag måste tänka mycket mer på. Williams menar till exempel att det kanske snarare är Jesu måltid tillsammans med lärjungarna efter uppståndelsen som är den viktigaste att ha i tankarna när vi firar nattvard, vi som också får äta tillsammans med den uppståndne här och nu. Han knyter också ihop Vår Fader starkt med nattvarden, för genom att be den förenar vi vår egen vilja med Jesu vilja. Och när det handlar om bibel förklarar han fint hur bibeln kan samtidigt vara Guds ord till oss och innehålla så mycket mänsklig ondska och där även gudsmän gör saker vi finner djupt omoraliska. Kapitlet om bön gräver sedan djupt i kyrkofädernas traditioner, avhandlar Jesusbönen och en annan liten andetagsbön som jag tror kan översättas med ”Herre skynda till min hjälp” (Lord, speed to my rescue tror jag det var). Den ska jag försöka använda.

Det känns att det är en skicklig teolog som talar, en som lyckas med att ösa djupt ur källorna och ösa in dem i vår egen tid, med förståelse för alla de frågor och förbehåll vi har idag.

Nån som läst denna bok? Eller som vill kommentera ändå?

Kommentarer

2 svar till ”Vara kristen enligt Rowan Williams”

  1. Profilbild för Lena P

    Har satt upp den på min lista över böcker jag vill läsa. Tack för tipset! Jag är alltid tacksam för tips på läsvärda böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.