Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

9 blandade tankar på söndagen

  1. Glad söndag kära läsare!

2. Idag ska jag mestadels vara hemma men kanske att jag lyckas ta mig och barnen till Ljungsarp sockenstuga klockan 14, då är det familjemässa och glädjekören (bästa namnet på en barnkör eller hur!) sjunger. Min fru leder gudstjänsten.

3. Sen klockan 17 ska jag vara med på musikgudstjänst i Nittorp med bandet Husbandet. Jag har hört mycket fint om deras musik så det ska bli roligt att höra. Välkommen förstås till båda dessa gudstjänster.

4. Idag är det en av söndagarna med konstiga namn, septuagesima närmare bestämt. Det innebär att det i runda slängar är 70 dagar till påsken. Det är rätt svår evangelietext som slutar med att även om vi gör gott är vi strängt taget odugliga tjänare som bara gjort vad Gud med rätta ändå kunde förvänta sig av oss och inget mer. För mig är det en twist i detta att Jesus samtidigt envisas med att göra sig till vår tjänare. Och så slutet av berättelsen om Jona i den gammaltestamentliga texten. Den hade ju varit ett givet predikoämne under andra omständigheter.

5. Nu går sportlovet mot sitt slut här. Jag har varit hemma i stort sett hela tiden och då menar jag just varit hemma för nu har vi för första gången haft vattkoppor i barnaskaran.

6. Men jag har också åkt skidor några gånger och täljt två skedar till. Nu är virkesupplaget hemma verkligen helt uttömt.

7. Jag har också pillat med ett lustigt litet videoprojekt som ni ska få se mer av om några veckor. Stay tuned som det heter.

8. Nu väntar en rätt späckad vecka, om nu inte nästa vattkoppa visar sig vill säga. Det är verkligen på gott och ont det där.

9. Vad gör du idag? Skriv en rad och berätta!

Kommentarer

13 svar till ”9 blandade tankar på söndagen”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Gjort årets kanske sista skridskotur på morgonen innan isen blir potatismos, snabb datorkoll nu och sedan till Högmässan i Kristina Kyrka 🙂
    Mycket fin vinterbild på Din bloggpost här!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack Thorsten. Roligt att du åker skridskor så länge det bara går!

  2. Profilbild för Anna Lundell
    Anna Lundell

    Har hand om kyrkkaffet efter högmässan i Tranemo kl. 17. Det blir smörgås och chokladmuffins på menyn.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Låter väldigt fint!

  3. Profilbild för Rebella
    Rebella

    Slöar på fik i Vadstena. Ska försöka beta av dagens tidegärd solo – teologiskt är det ganska knepigt att ha tidegärd under veckan men inte på söndagarna. Är väl praktiska skäl. Men dock.

    Ska påbörja urstädningen av rummet så jag hinner med pilgrimsmässa kl 8 samt laudes imorgon innan det är dags att gå till bussen. Hinna läsa litegrann. Och fira av min knappa Vadstena-vecka på restaurang. Men jag har köpt lite för mycket mat att äta upp, tror att det får bli bara förrätt och efterrätt (och ett glas rött).

    ”Pilgrimens tidegärd” är mycket, mycket bättre än jag trott! Det är mentalt lättare att börja med nåt magert, och ev. öka därifrån, än att själv sovra och slimma ner materialet i tjocka Bjärka-boken.

    En hel del av det som de läser går ju att sjunga. Bara att leta upp hur, i annat material. Numera vet jag var 🙂 den s.k. ekumeniska tidegärden + Laurentius Petri-sällskapets.

    Funderar på textläsningar. I laudes, vesper och comp. Boken har korta bibeltexter tryckta, alltså totalt 21 st. Men vore det inte rätt logiskt att helt enkelt ta söndagens texter hela veckan? Ev. mindre bitar av dem.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hoppas du haft en fin vecka i Vadstena. Det låter väldigt fint tycker jag. Är det på pilgrimscentrum du bor eller kan man bo på klostret på något sätt? Jag tycker om pilgrimens tidegärd lite som ”lilla pilgrimsboken”, det är ett bra format och man kan göra rätt mycket med den. Det finns ju åtminstone i min upplaga möjlighet att sjunga i mycket av det även om det nog är vanligare att den inte används så. Jag har haft med mig den på ensamvandringar. Textläsningarna kanske blir lite väl fort samma men då kan man ju ta till veckans till exempel, och då kan man ju ta med alla årgångarna också.

  4. Profilbild för Rebella
    Rebella

    För övrigt avslutas alla tideböner i Vadstena klosterkyrka med nåt av heliga Birgitta. Apropå ditt bloggnamn, då.
    .
    A: Herre visa oss vägen
    L: och gör oss villiga att följa den.
    .
    I kyrkmässan igår kväll var denna dialog något längre.
    .
    P: Herre, visa mig vägen
    F: och gör mig villig att vandra den.
    P: Vådligt är att dröja och farligt att gå vidare
    F: så uppfyll då min längtan och visa mig vägen.
    .
    Förmodar att du inte vet varifrån detta kommer. Nån av Birgittas skrifter, förstås. (Hm, folket i SSB borde veta.)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tänkte att jag fick googla fram åt dig men vad glad jag blev att jag hamnade här på bloggen! Jag har ju skrivit tidigare här om just den långa versionen av Birgittas bön:

      https://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2015/04/17/fredagsbon-med-den-heliga-birgitta/

      Jag har fått den i en fin gregoriansk tonsättning en gång men nu har jag letat förgäves efter noterna.

  5. Profilbild för Rebella
    Rebella

    Jag har bott på pilgrimscentret. Man kan bo hos nunnorna också. Har säkert för- och nackdelar men tänker man häcka med pligrimscentrets folk på deras tidegärd är det ju logiskt att även bo där.

    Möjlighet att sjunga i mycket – riktigt hur tänker du då? Jag kan gissa men vi kanske inte tänker riktigt samma.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Visst finns det toner till psalmerna och alla cantica åtminstone?

  6. Profilbild för Rebella
    Rebella

    En del responsorier och så finns väl erkända melodier till. Om man kan dem kan man sjunga rakt av. Sen har jag inte riktigt fattat det där med musikaliskt material till responsorier, överlag. Finns det en ohygglig massa olika eller är det en handfull, som man bara anpassar till olika texter?

    Psaltarpsalmerna går ju att sjunga. Även om accentmarkeringar underlättar, vilket åtminstone denna upplaga inte har. Sen har psalmerna ju inga antifoner, dårå. En enda klassisk antifon är behållen, till Nunc dimittis. Jag tycker ju väldigt mycket om Bjärkas antifoner men ska inte försöka koka ihop nåt jättekomplicerat … ska se om det går att göra nåt enkelt. Undras hur många Bjärka-antifoner man rymmer på en A4. Risken är att inget alls blir av för jag krånglar till det … det får väl vara okej, om det svajar lite och blir av lite oregelbundet, antar jag.

    Nu börjar iaf snart fastan. Bjärkas faste-tidebok har jag. Det känns som poängigt att ta antifoner därifrån. Kan ju välja en psalm därifrån också, för den delen.

    Men som sagt. Svaj är accepterat.

  7. Profilbild för Rebella
    Rebella

    I min version av Pilgrimens tidegärd står psalmtoner bara till Symeons, Marias och Zacharias resp. lovsånger. Noter finns. Är din annorlunda?
    .
    Men det spelar mindre roll. Jag brukar utgå från två av de enkla psalmtoner de använder på Bjärka. En accentmarkering så kan jag sjunga vad som helst på dem. Jag kan sjunga normal konversation på dem också. De är superenkla. De få ”vanliga” gregorianska psalmtoner jag minns använder jag också ibland. Har minst fyra i minnet, kanske fler om hjärnan får mala lite.
    .
    Jag saknar mer att responsorierna nog kunde sjungas. Och vad med:
    L: Herren Jesus är mitt ibland oss
    A: I hans namn vill vi be
    ?
    .
    Mina tankar drar ju klockrent iväg till ”Herren är mitt ibland oss. I hans namn vill vi bedja.” Men hur gör man sångmässigt när bedja har blivit till be? Sänka tonen på ”be” istället för på ”-dja”?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag minns kanske fel. Det är ett tag sedan. Jag tror man måste sänka på be men annars kan man nog ta samma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.