Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Askonsdag och att sluta vara en drake

Här är min lilla predikan från igår på askonsdagen. Med korstecknande med aska och med dalstorps konfirmander närvarande.

Askonsdagen 2019

Vi får höra i episteltexten, som är en lite konstig text där de mest räknar upp namn, att de fastade och då talade Gud till dem, den heliga Anden talade till dem, och så fick de förstå lite hur de skulle göra för att följa Guds vilja just där och då.

Fastan är en speciell tid i kyrkans år. Paulus och de andra fastade nog från all mat eller så, att fasta handlar om att lägga undan sådant som distraherar så att man kan se klarare på livet. För moderna människor räcker det långt att lägga undan telefonen en stund, plötsligt vara själv med sina tankar. Vi behöver fördjupas för att stå stadigt i livet.

Då kan Gud också få lättare att komma till tals med oss. Kanske är det ofta så att Gud talar till oss mycket mer än vi tror men vi lyssnar dåligt för vi är så långt borta från oss själva.

Idag ska vi få ett korstecken i aska tecknat i pannan, och jag kommer säga ganska kärva ord när jag tecknar det. Aska är en dubbel symbol för aska är ju dels det som blir kvar efter branden. Det är tänkvärt. Vi får tänka att det har med sig en fråga till oss om vad som har bestående värde. Hur vi ser på sakerna vi omger oss med och hur vi hanterar dem, hur vi ser på pengar och status som lätt blir alldeles för viktigt, hur vi behandlar människor omkring oss som lätt blir alldeles för oviktigt för oss. Hur vi behandlar oss själva och djupen inom oss, hur vi relaterar till Gud.

Askan är också ett tvättmedel, eller det var det förr innan de hade tvättmedel. Fastan är en tid då söndagarna till att börja med handlar om att kämpa mot det onda i världen och inom oss själva.

Jag tänker på en episod i Narniaboken om kung Caspian och skeppet Gryning. Där är Eustace en riktigt jobbig person som på grund av sådant han gjort har blivit en drake, rent bokstavligt.

Eustace i skeppet gryningen har blivit en drake, genom en förbannelse – i hans fall girigheten bland annat. Han har blivit lurad av synden.

Han försöker bli kvitt sin eländiga drakkropp, den gör honom så ensam, så olycklig, han är så plågad av insikten att han blivit ett monster. Och han möter Aslan, det stora lejonet, narnias motsvarighet till kristus. När han har kämpat länge och väl och rivit på sin drakhud, säger Aslan till honom att HAN måste klä av honom. Han tar sina vassa lejonklor och river av de stora drakvingarna. Det gör fruktansvärt ont. Och Aslan river av hans hud och allt. Till sist vräker han honom i vattnet i en källa och när han kommer upp därifrån är han människa igen.

Kämpa mot det onda, på det sättet blir vi medvetna om hur djupt det sitter.

I slutet av fastan förstår den som kämpat med det onda att vi är hjälplösa inför det på egen hand, det går inte att sluta vara en drake genom att riva sig i huden och det går inte för oss syndare att få ett kärleksfullt hjärta  på egen hand. Men där vid fastans slut är Jesus Kristus den som gör det åt oss, dör på korset för att ge nytt liv åt allt. Han ger oss det nya livet, gör oss på nytt till människor.

Snart får den som vill ta emot ett korstecken i aska i pannan och höra orden:

Kom ihåg, o människa, att du är

stoft och att du åter ska bli till stoft. Omvänd dig

och tro evangelium.

Jag säger inte:”ta nu och skärp dig”. Utan ”omvänd dig och tro evangelium” -det betyder ”öppna ögonen, våga se hur illa det är ställt med dig, och vänd dig sedan till Gud, lita på att han är din räddare. Han är den som räddar det han säger är värt att rädda, och där ingår du.

 

 

Kommentarer

8 svar till ”Askonsdag och att sluta vara en drake”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Den predikan är kort och kärnfull 😉
    Askan är ju också en symbol för både förgänglighet och återfödelse (fågeln fenix).

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja det också, och det är ju en kristussymbol det. Då har jag något att tala om nästa år också.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Med ”kort” syftade jag på att den enda texten som syns är bildtexten, mera av en ev. predikan syns ej 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ahaaa! Nu fixat!

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag säger inte:”ta nu och skärp dig” – Mycket viktigt, många har fått skavsår i öronen av dessa ord!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är en svår konst att inte hamna i det, både som talare och som lyssnare.

  4. Profilbild för Anna Lundell
    Anna Lundell

    ”vräker honom i vattnet i en källa och när han kommer upp därifrån är han människa igen” blir väl en slags symbol för dopet? 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo det ligger ju nära till hands att tänka, han blir ju liksom född på nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.