Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

8 blandade tankar på söndagen

  1. Glad söndag kära läsare!

2. Idag ska jag leda gudstjänst och predika i Grimsås och i Nittorp, 9 och 11. Kommer du dit så ses vi. Fastans söndagar fortsätter och det är verkligen en fin tid på året.

3. Precis som för bara några veckor sedan får jag predika över en bibeltext jag skrivit uppsats om, den allra bästa biten ur storyn om Elia i kungaböckerna i gamla testamentet. Predikan kommer givetvis här imorgon.

4. Jag har förstått att det är lite ovanligt att präster predikar mycket över de gammaltestamentliga texterna. Jag tycker ofta det är både roligast och tacksammast att göra det. Idag är det visserligen också en väldigt fin evangelietext som jag nog får försöka låta bli att tala alltför mycket om för då blir det nog väldigt långt det hela.

5. När man lever med kyrkoåret så kommer det upp en del minnen som kopplar an till det. Nu kommer jag till exempel ihåg att det var just den här söndagen för fyra år sedan (förra gången dessa texter var med) som uppdrag granskning hade smyginspelat själavårdssamtal med präster.

6. Känns ju lite ironiskt då att jag tänkte tala mycket om själavård (som är ett väldigt kyrkligt ord för att säga stödjande samtal och samtal om tro på) utifrån just de texterna idag.

7. Och så känns det också lustigt att precis som det var för fyra år sedan så väntar vi barn igen. Jag tror inte jag predikade den där söndagen, kanske att jag var föräldraledig?

8. Vad gör du denna söndag? Skriv en rad och berätta!

Kommentarer

11 svar till ”8 blandade tankar på söndagen”

  1. Profilbild för Axel Wilson Nydén

    Idag firade jag katolsk Mässa där vi påmindes om Kristi förklaring. Predikan utifrån GT är alltid spännande eftersom den oftast är svårast att förstå (även om S:t Paulus kan vara nog så obegriplig…) . Tyvärr tenderar vissa präster att byta ut GT-texten mot psaltarpsalmer, i synnerhet om GT är ”svår”. Tycker det är lite synd. Särskilt om man inte använder psalmen…

  2. Profilbild för Axel Wilson Nydén

    Idag firade jag katolsk Mässa där vi påmindes om Kristi förklaring. Predikan utifrån GT är alltid spännande eftersom den oftast är svårast att förstå (även om S:t Paulus kan vara nog så obegriplig…).
    Tyvärr tenderar vissa präster att byta ut GT-texten mot psaltarpsalmer, i synnerhet om GT är ”svår”. Tycker det är lite synd. Särskilt om man inte använder psalmen…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag föredrar nog alltid att tala om annat än epistlarna, de är på något sätt kommentar i sig själva. GT blir det nog framförallt när det som nu är berättelser eller så men Jesaja brukar jag gärna åtminstone nämna något om.

  3. Profilbild för Rebella
    Rebella

    Grattis till väntad tillökning.

    Fyra år sen? Vi har väl bara tre årgångar? Nu är jag inte med.

    Jag har lyssnat på en intressant, bibelnära predikan. Är på väg till jobbet.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint med bibelpredikan! Det blir ju 4 år faktiskt. Det måste ju också gå åt ett år till att nollställa årgångarna så att säga.

  4. Profilbild för Anna Lundell
    Anna Lundell

    Grattis och lycka till! 🙂

  5. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Punkt 7 låter mig minnas att på 70- och 80-talet kallades Peugeot 504 kombi för ”prästbil” eftersom de sades att präster hade många barn och 504 var den enda vanliga bilen då där man kunde fälla upp en tredje sätesrad 😉
    Lycka till!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det ligger något lite lustigt i att bli en sån där prästfamilj med många barn, det har jag tänkt på. Jag vet dock inte om det är särskilt välbelagt statisiskt…

  6. Profilbild för Rebella
    Rebella

    Nej det kan det väl inte bli?
    .
    2017/18 årgång 1.
    2018/19 årgång 2.
    2019/20 årgång 3.
    2020/21 årgång 1.
    .
    Tre år mellan exv 1 januari 2018 och 1 januari 2021.
    .
    Om det är fyra år mellan de datumen, är det ett år mellan 1 januari 2018 och 1 januari 2018.
    .
    Typ?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hur har jag nu räknat fel kan man undra? Jag kanske bara minns helt fel och att det finns någon lik text på någon annan söndag? Synd i så fall när jag ändå kom ihåg så mycket utifrån detta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.