Här är min predikan från igår på långfredagen. Det är en väldigt fin dag. Jag minns någon tidig skräckupplevelse från min barndom där jag tyckte en sådan här gudstjänst var så oerhört allvarlig och tråkig. Nu uppskattar jag mycket att det för ovanlighetens skull får vara riktigt allvarligt i en gudstjänst. Hoppas det här är till glädje för dig!
Långfredag 2019
Korset sträcker sig lodrätt så att det förenar himmel och jord och bringar försoning. Det sträcker sig ut åt sidorna för att nå hela världen. Långfredagen är samtidigt det djupa mysteriets dag, vi ställs inför en ogenomtränglig gåta. I den teologiska litteraturen finns det flera helt olika sätt att förklara vad det alls handlar om denna dag, var och en bra men förr eller senare får vi människor stanna upp i vördnad inför Guds vägar som är högt över våra. Det är mysteriets dag men också dagen då mycket blir som allra tydligast.
I johannesevangeliet är Jesus hela tiden i kontroll. Han möter sina domare, de lyckas aldrig förstå vem han är men han avslöjar dem samtidigt. Hur lite makt de har hur det än ser ut, hur rädda de är för folkhopen, deras moral som går att bända hur som helst för att behålla makten. På korset uppfyller Jesus allt som skulle ske genom honom enligt skrifterna.
Det är en grym dag men det handlar inte om en grym Gud som kräver blod. Människorna dödar den enda goda människan som vandrat på jorden för att hans ljus avslöjar allt de gömt i dunklet. Det är människorna som offrar Gud, och Gud som offrar sig själv för vår skull. Till dig som lider av världens ondska och dina egna tillkortakommanden, av livets korthet och bräcklighet, så är detta dagen då Herren själv delar allt det med dig som du trodde att du var ensam mitt i.
Det finns så många detaljer i berättelsen. Skylten med Jesus från Nasaret, Judarnas konung, där Pilatus plötsligt säger sanningen utan att förstå det. Den står där tydligt på tre språk, det ser ut som ett grymt skämt men ändå är detta världens mäktigaste konung.
Där finns isopstjälken som sträcks upp mot Jesus på trät. Den säger nog inte oss något just men det finns fler ställen i bibeln där det står om isop. Isop var den växt man använde då man slaktat sitt lamm och strök blodet över dörrposterna på sitt hus i Egypten så att den förstfödde sonen kunde skonas, då Guds plågor gick över Egypten. Ett kort ord som ska förklara så mycket för oss, att Jesus är Guds påskalamm, det som räddar från döden och ger befrielse ur slaveriet för Guds folk. Isopen räcks upp mot honom precis som den räcktes upp för att stryka blodet på dörrposterna. I johannesevangeliet framgår det att tidpunkten då Jesus dör på korset är samtidigt som påskalammen slaktas i templet. Han är det sanna påskalammet som avvärjer döden och räddar oss från följderna av vår synd, för att föra oss ut ur slaveriet och hem till vårt sanna hem.
Såret i Jesu sida där blod och vatten rann ut. Ett tecken på att han var död men kanske också ett tecken på att vi i dop och nattvard får del i det Jesus gjorde på korset.
Klädnaden som är vävd i ett stycke. Det passar på den enda helgjutna människan. En som är den han utger sig för att vara.
Vi hade, som jag nu redan sagt många gånger, påskvandringar med skolbarnen och vi gjorde kanske inte så mycket av själva korsfästelsen där, särskilt inte med de små barnen för att det inte skulle bli för hemskt. Men vi hade ett inslag som var starkt för mig att vara med om om och om igen. När vi lämnade pilatus som dömde Jesus fick barnen med sig varsin törnekrona, gjord av taggtråd, som de fick ta med sig den sista biten av vandringen till korset, just detta kors som vi har här framme idag. Vi samlades vid det svarta bordet. Vi hade med oss ett ljus som fick stå för Jesus under vandringen och det blåste vi ut. Vi hade med nattvardsbägaren och den lade vi ner på bordet. Nu fullbordades det Jesus sagt om hans kropp som skulle brytas och hans blod som skulle spillas för att bli livgivande för oss och hela världen. Slutligen innan vi gick vidare in i påskaftonen så lade vi våra kronor på bordet och det ska vi få göra nu också.
Det är mycket som ryms i denna törnekrona.
Till dig som inte förmår höja sin röst och försvara sig och de sina, till den som blivit oskyldigt dömd eller utdömd eller fördömd av människor. Denna krona tillhör den som inte öppnade sin mun. Som teg och var en av alla som dömdes orätt, ohörd, oskyldig.
Till dig som lever ett liv präglat av skam. Med djupa och giftiga hemligheter som du för allt i världen hoppas aldrig ska avslöjas, för det skulle kanske kännas som att dö. Du som fått din integritet och ditt värde trampat på och inte fått den respekt och kärlek du borde fått. Denna krona tillhör den som hånades och hängdes naken i allas åsyn. Korset är också en skampåle, skylten om judarnas konung ett hån mot hans livs vision och uppdrag som dras i smutsen. All värdighet tas ifrån honom.
Till dig som är skyldig till mycket ont. Som har sårat och skadat, som har del i att världen är som den är. Som undviker att gå i tankarna till sådant som kan väcka ditt samvete och minnet av sådant du vill glömma. Denna krona tillhör den som
Till dig som lider av kroppslig smärta. Sjukdom eller lidande. Värk eller sår. Som ständigt pågår och aldrig ger någon ro. Denna krona tillhör den som blev slagen. Som bar sitt tunga kors och som hängde i spikarna tills kroppen inte längre kunde andas.
Till dig som blivit sviken av en vän, som blivit övergiven av de du räknat med då du behövde dem, som känt ensamheten i natten medan andra sov gott. Denna krona tillhör den som också blev det. Inte gör det mindre ont att bli sviken bara för att man har ett hjärta med mer kärlek i?
Denna krona tillhör vår vän som bar allt detta och tar det från våra axlar.
Vi får under musik gå fram till korset nu och där kan vi lägga ner vår krona. I ödmjukhet och tacksamhet. Den som vill kan buga eller niga eller kanske till och med kyssa korset.
Han på korset, han allena, är min fröjd och salighet. Ingen kan så väl mig mena, ingen så mitt bästa vet. Ingen är mot mig så god, ingen har hans tålamod. Söker jag kring land och rike, aldrig finner jag hans like.
(I Länghem finns kronan i taket i kyrkan!)
Lämna ett svar