Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Predikan om katter och träd

I lördags predikade jag inte mindre än tre gånger. Och eftersom midsommardagen också är dagen då skapelsen är temat för texterna i våra gudstjänster så pratade jag ju om det. Mest om träd (och väldigt likt något som stod här på bloggen för bara några dagar sedan om ”trädens hemliga liv”) men också lite om Mertons katt. Hoppas det här är till glädje för dig!

 

Midsommardagen 2019, skapelsen

I Jobs bok fick vi höra om att vi kan fråga djuren om Gud. Då tänker jag på något jag hörde från Thomas Merton eller nån sån stor andlig tänkare, han pekade på en katt och så sade han att den där katten, den har mycket att lära oss. Katten försöker inte vara något annat än en katt, det verkar rentav som att den trivs bra som katt! Men människan är annorlunda, vi är skapade till Guds avbild med förmågor som inga andra i skapelsen har men vi är inte nöjda med vår lott, det är kanske därför det kan vara så svårt att vara människa? I bibeln så är det som att människan tycker det är för lite att vara människa, vi vill vara som Gud och ha makten över allt, själva råda över skapelsen och över gott och ont och liv och död, men det blir ju också en tragedi av det för vi har ju varken visheten eller kärleken som krävs. Men att vara människa är stort! Vi är skapelsen som blivit medveten om sig själv, som kan undersöka och glädja sig över allt i världen, som kan fundera på varifrån vi kommer och vart vi är på väg. Som kan råda klokt över vår omgivning så länge vi inte blir slavar under girighet eller högmod eller avund eller såna saker. Vi ska bli som barn säger Jesus, eller kanske som en katt. Det är värt att tänka på.

Jesus säger också att vi ska se på ängen och fåglarna och många saker i naturen så får vi rätsida på livet. Vi är små och en liten del av det hela, men också en fantastisk del, vi kommer tillsammans med allt annat ur Guds skaparhand.

Paulus talade i Aten om ”en okänd Gud”, en annan än de som de tillbad. Och Gud är verkligen ett stort mysterium som vi kan ana bakom skapelsen men lära känna och till och med förenas med och höra ihop med på djupet i våra liv i Jesus Kristus.

Idag tänkte jag att jag ska fokusera på en väldigt bestämd del av skapelsen, som ju är temat för idag. Jag hoppas inte jag gjort just detta för ofta för detta är verkligen väldigt fascinerande. Vår värld rymmer ju så otroligt mycket liv. Det mesta är sådant som vi inte alls är medvetna om för att det finns i havet eller i underjorden eller är alltför litet för att vi ska kunna se det men idag tänkte jag istället på väldigt stora organismer. Det är mina favoriter i växtriket tror jag för de är inte fler än att man kan ha skaplig koll på dem, men de är bland det största och starkaste och äldsta av allt levande.

Träden handlar det om förstås.

Hoppas ni funderar mycket på vad träd består av, gör ni det? Ved såklart, men vad är ved? Varifrån kommer den? Det är bara för bra för att vara sant egentligen, trädet består av luft, och sol, och vatten –och framförallt av luft. Veden består ju av kol, eller hur och varifrån kommer den? Den berömda koldioxiden! På märkliga vägar lagrar trädet en massa energi i kolbindningar och förvandlar luften omkring sig till ved.

Och träd är otroliga, vi har ju tyvärr för få träd i Sverige som får stå skyddade i ostördhet (och ge skydd och mat åt alla arter som behöver skyddad gamla träd eller döda träd) men de kan ju bli hundratals år gamla, för att sedan långsamt dö och kanske till slut falla omkull, för att sedan ligga i ytterligare hur lång tid som helst innan de lösts upp. En tall kan ha en sådan livscykel på 1000 år. Denna sommar, ställ dig vid ett gammalt träd –eller sitt där en hel dag, det är bara ett kort andetag i trädets långsamma liv. Jag tycker om att tänka att träd som står och susar fritt och stolt i skogen också på sitt sätt sjunger sina lovsånger till Gud.

Vet ni hur många barn ett träd får? Jag får rekommendera den här fina boken om ”trädens hemliga liv” –där finns svaret: ett träd som står hela livet och spruttar ur sig pollen och frön eller ekollon eller vad det kan vara för utstuderat sätt, och på alla sätt försöker få så många som möjligt av sina tusentals-miljontals frön att få fäste –de får i snitt… ett träd som en dag tar över deras plats. Några får förstås fler och andra färre men alla träd blir ju inte stora utan kan stryka med på vägen och platsen i skogen är ju så stor den är. Till slut ersätts ett träd av ett träd.

Träden kan till och med samverka med varandra för ett trädbestånd tillsammans klarar sig ju bättre än varje träd för sig själv, de kan ha kontakt genom rötter och genom svamptrådarna där nere på alla möjliga kemiska sätt.

Det finns otroligt mycket att säga om träd och man kan undra hur mycket tid en predikan man ska lägga på det men vi måste göra som Jesus säger och lägga örat nära marken, förstå vilken värld vi lever i. Den är inte bara människornas värld, det är Guds värld.

Ni borde alla se på ett norskt program på TV som heter ”uppfinnaren” –det handlar om en vänlig man och hans familj och han håller på med uppfinningar och olika sätt att få till ett hållbart liv för framtiden. Och han har ett motto ”återförtrolla världen”.

Man säger ibland att vi lever i en avförtrollad värld. När vi är barn kan världen vara magisk och vi funderar på om det kanske ändå finns troll i skogen men med tiden så kanske vi lär oss tänka att skogen är ett virkesförråd och att allt egentligen inte spelar så stor roll utom att vi kan använda naturen för att skaffa sånt vi verkligen vill ha.

Men jag tror vi måste återförtrolla världen. Se att allt Gud skapat har ett egenvärde, ett värde i sig självt –Gud har skapat detta och sagt att det är gott. Förstår vi det kanske vi också får förstå den allt förvandlande insikten att du och jag har ett egenvärde med. Oavsett prestation och vad man kan ha oss till. Gud har skapat oss för att vi ska finnas och därför finns vi.

Vi kan inte återvända till att tro på troll i skogen men jag tror det fungerar bra att titta närmare istället, gärna med allt vetenskapen kan berätta, och med konst och poesi och allt sådant. Se på nytt att träden lever utan att fråga efter vad som är viktigt för oss, se fåglarna på himlen och liljorna på ängen –Gud har omsorg om dem alla, och om oss. På oss har han räknat hårstråna på våra huvuden! Fundera på det, be och tala med din skapare, lev utifrån det.

Nu kommer en sång om träd, trädets sång.

 

Kommentarer

2 svar till ”Predikan om katter och träd”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Vilken bra predikan, trots att den ger träsmak 😉

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Trä är gott, om man är en skalbagge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.