Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En fin bok och ett grymt citat av Jean Vanier

När Jean Vanier (fransk andlig gigant) dog för kort tid sedan i hög ålder kom jag på att jag ju faktiskt har en bok av honom i min bokhylla. Eller rättare sagt en liten sammansättning av olika korta textbitar i olika ämnen som han skrivit genom åren. Sedan har jag glatts mycket åt den boken och stoppat in citat i ett antal predikningar av bara farten. Det är något rättframt och bra över hans sätt att skriva i annars välkända kristna tankebanor. Jag har strukit under saker på var och varannan sida men det här citatet har drabbat mig lite extra och därför får det en bloggpost.

 

”Vår moderna värld har en fantastisk makt och kunskap. Människan har erövrat månen, trängt in i materiens hemlighet och upptäckt ofantlig energi. Vi har en häpnadsväckande kunskap.
Den enda kunskapen som verkligen är nödvändig för människans överlevnad fattas dock: kunskapen om hur vi skall omvandla hat och våld till ömhet och förståelse, hur vi ska stoppa kedjan av aggression mot de svaga, hur vi ska se olikheter som en tillgång istället för ett hot, och om hur vi ska kunna sluta avundas dem som har mer och i stället få dem att dela med sig till dem som har mindre” (Jean Vanier, texter i urval s58)

Har du någon särskild relation till Vaniers tankar? Skriv en kommentar!

Kommentarer

4 svar till ”En fin bok och ett grymt citat av Jean Vanier”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Mycket träffande och drabbande insikt. Vetenskap och teknik måste överlappa mera med tro och humanism för att komma en bit på vägen.

  2. Profilbild för Lena P

    Citatet är klockrent! Jag instämmer i det Thorsten Schütte skriver här ovan. Har själv Varniers bok och kommer att återvända till den fler gånger.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du läst den! Det finns säkert en massa tjocka böcker också men ändå fint att plocka russinen ur kakan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.