Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Den oändliga historien”

Jag har nu läst den väldigt klassiska sagan (eller vad man ska kalla den) ”Den oändliga historien” av Michael Ende. Jag har sett den gamla filmen som barn och var fascinerad och sedan dess har jag nog tänkt jag ska läsa boken förr eller senare. Sedan har det också blivit liggande länge, mest har jag läst medan jag vaktat barn i badkaret så det har blivit ett personligt rekord i antal omlån på biblioteket. Nu kan jag i alla fall skriva några tankar utifrån den utlästa boken.

Det är en berättelse som dröjer sig kvar i en, med många saker att fundera vidare på. I grund och botten handlar det om fantasins kraft att förvandla oss, men också om vilka faror den kan föra med sig. När jag läst den har jag också tänkt mycket på vad jag tidigare sett av pojkar som gått från rädda och nedtryckta till att inta sin plats, det är ju en knepig process och det är inte givet att man klarar att vara så värst god till en början.

I centrum av berättelsen om Bastian finns ett föremål som heter AURYN. En skyddande magisk amulett med inskriptionen

GÖR VAD DU VILL

Och det är förstås mångtydigt. Till en början handlar det om friheten att kunna forma sin tillvaro utifrån hur man vill ha det men förr eller senare ställs man ju inför frågan vad det egentligen är man vill, på djupet?

Jag har tänkt i de banorna när det handlar om bön. Bön är ju på ett sätt att komma till Gud med sina önskningar om livet och lite som et utvecklar sig med AURYN så djupnar man efterhand i takt med att man börjar göra sin egen vilja hörd. Man måste få komma med sina mindre kloka böner för att med tiden komma underfund med vem man är och vad man innerst inne vill. Bönen förvandlar oss allteftersom. Sedan finns kanske inte riktigt samma faror på bönens väg som med AURYN men det finns helt klart återvändgränder och svårigheter. Vi får lita till att Gud leder oss på sina vägar när vi ber.

Läs gärna Den oändliga historien. Den skulle också vara en väldigt bra högläsningsbok om den inte var så väldigt tjock.

Har du läst boken? Eller har tankar utifrån det jag skrivit? Skriv en rad och dela dina tankar!

Kommentarer

2 svar till ”En präst läser ”Den oändliga historien””

  1. Profilbild för Lena P

    Det var så många år sedan jag läste boken så jag minns inte ens den där amuletten. Och även om jag hade gjort det så hade jag inte kopplat det till bön. Dags att läsa om den kanske – på svenska den här gången därför att min tyska har blivit så dålig.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Oj, på tyska det var inte dåligt gjort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.