Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Antikens sju underverk”

Efter att ha hört författare Allan Klynne på Vetenskapsradion historia har jag nu läst ”Antikens sju underverk” (eller lyssnat på om man ska vara noga, ljudbok är bra grejer). Som barn lärde jag mig (som mycket annat) om världens sju underverk genom Kalle Ankas pockets version men nu har jag lärt mig mera. Det är en väldigt uttömmande bok så jag kommer inte återge väldigt mycket här mer än det jag tycker passar för bloggen. Jag rekommenderar gärna boken, det är en spännande blandning av antik historia (som teolog är det väldigt bra att förstå den antika världen mer så det uppskattar jag mycket), arkeologihistoria och mycket annat fint.

De sju underverken var ett välkänt begrepp i antiken och listorna kunde se ganska olika ut beroende på vem som räknade upp dem, hur många kan du på rak arm? De är ju allihop äldre än den kristna kyrkan men det finns ändå en del intressanta lärdomar man kan dra för en blogg som denna. Jag har sett den här bloggposten växa till gigantiska proportioner så jag får lägga två av underverken som egna bloggposter i dagarna.

Babylons tre underverk. Babylon är onekligen en välkänd stad i bibeln, där den knappast får så värst mycket positiva omdömen. Jag har hört om de ”hängande trädgårdarna” (som egentligen var en gigantisk takodling och, möjligen, aldrig funnits alls) men många har istället menat att det var de gigantiska stadsmurarna som var underverket med Babylon. Det cirkulerar också andra bud om särskilt sevärda saker men får vår del är det ju intressant att det stora tornet i babylon nämns som underverk också. Något som klingar bekant från berättelsen om Babels torn. Det ska mycket riktigt ha funnits en särskilt fin Zigurrat (trappstegspyramid) i staden som kan ha inspirerat bibelns författare.

Pyramiderna.  Pyramiderna är ju det enda av underverken som finns kvar. De har egentligen ingenting alls med bibeln att göra. En del har menat att det var Israels folk som fick bygga pyramiderna då de var slavar i Egypten men det var inte ens i närheten av rimligt tidsmässigt (Egyptens historia är ju galet lång). Sedan nämndes det i en parentes att någon kyrkofader antagit att pyramiderna var ”Josefs lador” -de han byggde åt Farao för att lagra spannmål från de sju goda åren i. Men mer koppling till bibeln än så här indirekt finns inte.

Vad gäller Fyrtornet i Faros och Kolossen på Rhodos så har jag tyvärr inte mycket att komma med vad gäller bibelkoppling men båda verkar ha funnits på riktigt och ha varit enastående mäktiga när det begav sig.

Mausoleet i Halikarnassos. Det var enligt legenden kung Mausolos som lät bygga en enorm gravbyggnad åt sig och sin drottning Artemisia. Denna fick sedan ge namn åt alla tider senare jättegravmonument som vi nu också kallar ”mausoleer”. Mausoleet var jättestort och har egentligen inte mycket med bibelns värld att göra men en rolig historisk twist gjorde att några Johanniterriddare under korstågen byggde ett fäste strax intill platsen där det en gång legat och använde sig av de tjusiga uthuggna figurerna i sina fortväggar. En officer berättade sedan i Europa om händelsen för en lärd som genast insåg att riddarna hittat Mausoleet, bara för att genast börja bryta ner det i småbitar.

För att nu hålla er på halster så har jag som sagt två underverk till att skriva om. Vet du vilka?

Vad har du för relation till antikens sju underverk? Skriv en rad och berätta!

 

 

Kommentarer

2 svar till ”En präst läser ”Antikens sju underverk””

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag undrar hur många av antikens landvinningar vi har gått miste om genom folkvandringstidens och fimbulvinterns röra. Jag tänker på bragder som Pantheon i Rom med en ickearmerad betongkupol med över 40 m diameter som har hållit i snart tvåtusen och de underjordiskt brutna och transporterade kalkstensblock som fogades ihop med millimeterprecision till tempelmuren i Jerusalem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.