Anna-Karin Hammar nämner i förbifarten i sin bok om ignatiansk spiritualitet något om de olika ord vi kan använda för vår omvärld. Det ger mig tillfälle att skriva lite om detta som jag funderat på rätt länge.
I kyrkan brukar vi tala om ”skapelsen”. Det är inte förrän jag pratar med någon som är mer ovan vid kyrkan som jag kommer att tänka på att det nog trots allt är ett specialord som bara vi har. Andra talar kanske snarare om naturen eller för den delen miljön. Då är det intressant att fundera på vad som skiljer dessa ord åt. Det här är nu inga djuplodande ordstudier utan utgår kanske snarare från mina associationer till termerna men jag tror förstås att det ligger mycket i detta.
Att tala om ”miljön” känns ofta lite byråkratiskt och kanske uppfordrande. Mest talar vi om miljön i samband med miljöförstöring. Främsta anledningen jag kan se att hellre tala om skapelsen är att miljön som jag förstår det snarast betyder det som omger oss. Jag uppfattar miljön som något skilt från mig själv som råkar finnas runtomkring.
Naturen är på sätt och vis samma sak. När vi talar om att vara i naturen så ingår det liksom inte i ordet att vi själva skulle vara en del av naturen. Jag gissar att ordbruket kommer ur att man började skilja på den människoskapade kulturen och naturen som källa till råvaror och annat. Vi går också alltjämt ut i naturen för att komma till något som är annorlunda än människornas värld. Här kanske inte alla håller med mig för naturen är ju också ett väldigt positivt ord och det håller jag ju med om. Jag menar bara att naturen är något vi ”går ut i”.
Skapelsen är annorlunda eftersom det är ett begrepp som inte utgår från människan. Skapelsen definieras ju av att den härstammar från Skaparen. Och det gör ju också oss till en del av skapelsen. Det där som människans kultur frambringar kan man sedan se lite olika på. Är det positiva saker känns det rimligt att se det som att människan får vara medskapare tillsammans med Gud i detta men andra gånger bryter vi väl snarare ner och fördärvar Guds goda skapelse.
Vad säger du om detta? Spelar orden någon roll för dig? Skriv en kommentar!
Lämna ett svar