• Vandra Vägen
  • En präst läser ”Kärlekens väg” av Alain de Botton
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Kärlekens väg” av Alain de Botton

Alain de Botton är min favoritateist sedan han försökte lansera en ”ateism 2.0” som försökte ta människans behov av sammanhang och konst och kultur och existentiella frågor på allvar. Nu har jag läst hans bok ”Kärlekens väg”.

I boken får man följa ett fiktivt kärlekspar från att de först träffas och till hur deras väg tillsammans under de första 13 åren av äktenskap eller så ser ut. Vi får olika scener skildrade för oss och Botton använder sedan dem för att peka på olika föreställningar vi lever med om den romantiska kärleken.

Till exempel detta att vi fäster stor vikt vid hur relationer börjar men pratar väldigt lite med varandra om hur det sedan är att leva tillsammans under lång tid. Om hur föräldraskapet påverkar oss och framförallt om hur vardagens alla små motgångar och ett liv i djupt beroende av varandra förändrar oss. Otrohet och parterapi förekommer också och i slutet av boken får vi höra att mannen i paret kanske först nu börjar vara riktigt mogen för äktenskap sedan han fått ödmjuka sig inför sina egna brister och fått skärskåda sina drömmar och vad som är riktigt betydelsefullt.

Boken är rolig att läsa och väcker en hel del tankar. Jag håller med om att det är verkligt nära relationer vi tvingas ta itu med våra mer egocentriska sidor. För casets skull är det ju bra att paret i boken har en hel del problem att brottas med och jag tycker det är fint skildrat hur de får ögonöppnare av parterapin och hittar närmare varandra igen. Sen känner jag kanske inte alltid igen mig själv så värst mycket i relationen som skildras och jag märker att jag redan i utgångsläget tänker väldigt annorlunda jämfört med de romantiska ideal som skildras i boken (och de ifrågasätter förstås författaren också men han vill ju belysa vad vi lever med för föreställningar). Ofta sätter han verkligen fingret på något på ett väldigt träffande sätt. Vi är ändå väldigt lika varandra vi människor, och kärlek är inte lätt.

Jag kan rekommendera boken, det är ett roligt sätt att skriva om relationer att göra det på ett så här litterärt sätt. Jag fick också en gång höra att den som lever i ett parförhållande bör läsa en bok om relationer om året så då kan man ju välja den här i år tycker jag.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.