• Vandra Vägen
  • En präst läser ”unconditional?” av Brian Zahnd
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”unconditional?” av Brian Zahnd

Jag har följt den amerikanske pastorn Brian Zahnd via twitter och blogg i rätt många år nu. Han skriver kloka saker och just därför minns jag hur förvirrad jag blev när jag efter ett tag också lyssnade på någon av hans predikningar på nätet. Han talar och låter verkligen som en amerikansk pingstpastor i hela sitt uttryck och sätt att tala. Han har också en spännande historia av att ha lämnat den ytligare fåran av evangelikalismen bakom sig och upptäckt djupare rötter i den kristna tron. Han har gjort en resa och som jag förstått det också fått en hel del kritik från sitt gamla läger.

Jag har läst (lyssnat på) ”Unconditional?”, hans bok om förlåtelse. På många sätt kändes det som att lyssna på en riktigt lång predikan stilmässigt (det är fö inte Zahnd själv som läst in) och på ett bra sätt. Amerikanerna kan ju det där med att vara engagerande.

Det handlar om hur förlåtelsen är själva grunden till oerhört mycket i tron. Det är välbekanta saker förstås men det slog mig hur gripen jag blev. Ibland kan man få lite ”valkar i händerna av evangeliet” när man arbetar med predikningar så att man kanske inte alltid själv berörs av det man säger men jag fick bli påmind om hur oerhört högt jag håller Jesu förlåtelse och den väg han pekar ut åt oss.

Det mest förvånande är nog att en sådan här bok full med grundbultar i kristen tro ändå kan vara avvikande i en del amerikanska kristna kretsar. Ibland skriver Zahnd om det i boken, att bergspredikan stuvats undan och bortförklarats så att det kristna livet mest består i att en gång ha omvänt sig och sedan leva ett rätt hyggligt medelklassliv som inte väcker anstöt.

Utifrån mina egna tankar så tycker jag kanske ibland att det låter lite problematiskt att tala om förlåtelse då jag hellre skulle använda termen försoning för Jesu huvudärende. Det leder i mitt tycke till att man slipper en del konstiga tankar. Annars gör Zahnd ett bra jobb med att förklara hur han tänker förlåtelse i relation till rättvisa och att det inte handlar om att låtsas som att något aldrig hänt.

Vad tycker du som läser detta? Klingar ordet ”förlåtelse” rätt för dig om vad den kristna tron handlar om? Skriv en kommentar och berätta!

Kommentarer

2 svar till ”En präst läser ”unconditional?” av Brian Zahnd”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Förlåtelse relaterar för mig till konkreta avsteg från den rätta vägen jag får förlåtna av Gud när jag ber om det. Försoningen är själva ”överbyggnad” under dess tak förlåtelse sker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.