Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Klättra ner och möt din Gud

Igår höll jag den här predikan på lovsångsgudstjänsten i Länghem. Den var väldigt uppskattad och det känns ju skönt för efteråt gick jag hem i stort sett helt utan röst. Det är tufft att vara förkyld när man är predikant. Hoppas det här är till glädje för dig också!

Klättra ner och möt din Gud

Predikan på lovsångsgudstjänst Länghem söndagen före domsöndagen 2019

Jag minns att förra gången jag predikade på den här gudstjänsten hade jag med mig en barnbön, idag har jag med mig en ganska töntig barnsång som jag ska sjunga med er så det har ni att se fram emot men vi spar på det lite.

Jesus vandrade ju runt mellan olika platser med sina lärjungar och predikade och en gång kom de till staden Jeriko. Det var många som ville se honom och lyssna på vad han hade att göra. Kanske skulle han rentav göra ett underverk? Där fanns också en man som hette Sackaios. Han var lite och kort. Han var också väldigt rik. Och han var väldigt illa omtyckt. Och det fanns det bra skäl till för han jobbade i tullen med att kräva in pengar till de romerska ockupanterna till alla som skulle in i staden (och han tog nog mycket själv av det också, det var därför han var rik).

Han hade svårt att se Jesus i folkmassan (och ingen ville släppa fram honom heller) men han ville så gärna se att han fick se ett träd intill! (går upp i predikstolen)

Däruppe kunde han se, och det var väl bakom folkmassan så ingen tänkte på att han var där. Utom Jesus då! Han ropade till Sackaios, han hade väl fått höra från någon vem det var (eller så visste han det av sig själv). ”Sackaios!” Och så vände hela folkmassan sig om och stirrade på honom i trädet, någon här som känt sig uttittad någon gång?

Jag tror att folk i där nere gav varandra menande blickar om att ”nu ska han nog få sig en utskällning, det ska bli skönt, Jesus vet visst vad han är för en!”

Men Jesus sa: ”Sackaios, skynda dig ner, idag ska jag gästa ditt hem.” Och i samma ögonblick tappade hela folkmassa samtidigt sina hakor, gå hem till folk det är ju ett tecken på vänskap och gemenskap! Vad gör Jesus! Och så skuttade Sackaios ner och Jesus följde med honom hem. Folk muttrade och surade för att Jesus hade gjort så. Vi vet inte vad de pratade om på middagen hos Sackaios, jag tror inte Jesus skällde på honom, vad tror du han sade?

I alla fall var Sackaios förvandlad efteråt! Han lovade att ge bort hälften av allt han ägde åt de fattiga, och att ge tillbaka fyrdubbelt till de han lurat på pengar! Jesus sade: Idag har räddningen nått detta hus, för Människosonen har kommit för att söka efter det som var förlorat och rädda det.

Visst är det en bra historia?

Man kan tänka på olika sätt om vad den skulle likna för oss idag. Den kan säga att den där personen i din klass som du inte tycker om, som kanske till och med är ett riktigt as, även den är älskad av Gud och Gud vill söka upp och rädda alla som är förlorade och fast i destruktiva och dåliga liv. Säger man så så kanske vi är som åhörarna som surar, det hade varit roligare om de fått en utskällning, det hade känts bra i oss men Gud är mycket MER kärleksfull än vi är, inte mindre (som vi kanske tror).

Eller så är det vi som är Sackaios. Som egentligen är ganska liten på jorden. Som kanske också gör mycket ont egentligen, försöker trycka till våra medmänniskor när vi kan komma undan med det. Försöker bli större och viktigare genom att göra andra mindre. Jag tycker det känns lite symboliskt att Sackaios är en som klättrar för att komma upp sig och bli någon som räknas och är med där det händer.

Och mitt i det, hans liv som han ordnat det och som han är van att ha det så talar Jesus till honom. Du måste komma ner så ska jag besöka dig och äta med dig. Det är förresten så för oss allihop, det går inte att samtidigt tävla och försöka bli så stor som möjligt och komma varandra nära. Komma oss själva nära, komma nära Gud och höra Gud tala. Då måste vi kliva ner från allt det vi låtsas om oss själva. Vi hade skolbarn på besök i kyrkan och de fick klättra upp en och en i predikstolen och säga ett viktigt budskap till de andra. En av dem kommer jag ihåg särskilt. Han sa ”var inte bäst. Var snäll”. Det var en bra predikan. Vi vill så gärna imponera på andra men egentligen är det inte det vi behöver. Vi behöver bli älskade som vi är, men det är så läskigt att vara som man är, tänk om man blir utskrattad eller så? Vi har alla ett stort hål i vårt hjärta, vi behöver så innerligt bli älskade.

Jesus skrattar inte ut någon. Men det är som en annan kvinna som mötte Jesus sade efteråt ”Jag har mött en som har sagt mig allt jag gjort”. En som kände mig på djupet, visste mina mörka hemligheter, men som inte dömde mig utan såg mig, upprättade mig, lät mig börja om. Sackaios var nog med om samma, han brydde sig inte om sina pengar längre, han behövde inte dem för att vara någon, han ville vara den Jesus hade sett att han kunde vara.

Så kan det vara för oss också. Det är inte långt borta att vända sig till Gud. Vi får tala till Gud och lita på att Gud hör oss, Gud talar till oss, inte med ord eller eldbokstäver på väggen oftast utan med tankar som dyker upp, tröst i hjärtat, nytt mod att leva. Vi får göra det just här och nu. Utan att behöva vara någon. Kanske för tusende gången för någon här, eller för första för någon annan. Jesus söker oss och längtar efter att vi kommer ner till honom. Gud finns inte där uppe utan precis där vi är när vi slutar försöka vara någon annanstans än vi är. Och han finns inte där för att döma och skälla på oss (fast nog märker vi att han vet vad vi har gjort), han vill upprätta oss, börja om med oss. Han söker det förlorade och han vill rädda oss från allt vårt destruktiva tävlande och klättrande till livet i Guds rike här och nu där vi får bygga våra liv på att vi är Guds älskade.

Här kommer den töntiga barnsången! Larvig men väldigt klok. Jo för det är ju också så att vi inte måste låtsas vara kristnare än vi är eller förställa oss på något sätt. Kom som du är. Kom som du faktiskt är, till Gud.

 

Jag ville säga Gud en sak så jag klättra upp på husets tak och jag tänkte det här är grejer

Jag ville säga Gud en sak så jag klättra upp på husets tak och jag tänkte det här är grejer

Men Gud han sa kom ner kom ner, kom ner till mig kom ner kom ner

Så jag kan höra vad du säger, så jag kan höra vad du säger.

Men Gud han sa kom ner kom ner, kom ner till mig kom ner kom ner

Så jag kan höra vad du säger, så jag kan höra vad du säger.

 

 

Jag ville sjunga Gud en psalm, så jag klättra upp i gårdens alm på den högsta utav grenar.

Jag ville sjunga Gud en psalm, så jag klättra upp i gårdens alm på den högsta utav grenar.

Men Gud han sa kom ner kom ner, kom ner till mig kom ner kom ner.

Så jag kan känna vad du menar, så jag kan känna vad du menar.

Men Gud han sa kom ner kom ner, kom ner till mig kom ner kom ner.

Så jag kan känna vad du menar, så jag kan känna vad du menar.

 

 

Kommentarer

5 svar till ”Klättra ner och möt din Gud”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Får en knasig association till en reklamfilm för ett ölmärke där en arg kille har klättrat upp på en stolpe, men kommer när vid ljudet av en öppnad ölburk. En annan är att jämföra Sackaios med en elektron som i sin atom exciteras till en högre bana och sedan faller tillbaka.
    Associationer är ett tecken för att predikan är bra 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är det säkert 🙂 Jag förstod inte alls hur du kopplar det men ok!

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jo, en bra predikan sätter tankarna i rörelse och väcker associationer. En dålig är stum och gör inte detta.

  3. Profilbild för Anna-Karin Petersson
    Anna-Karin Petersson

    Hejsan!
    Jag undrar om du vet vem som har skrivit den där barnsången? Jag försöker hitta den, men lyckas inte….

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det har Tomas Boström gjort. Det var väldigt svårt att hitta den nånstans även om jag visste vad jag letade efter. Till slut skrev jag ner texten från spotify där den faktiskt fanns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.