Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Medborgare i Guds rike

Förra veckan skrev jag på Svenska kyrkans stora blogg ”tankar inför helgen” och det kanske är onödigt att publicera samma bloggpost här men nu är det ju en gång för alla er som är mina läsare här som jag helst vill skriva för. Hoppas det här kan vara till glädje!

 

Medborgare i Guds rike

När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.”

När jag ska tala om dopet med konfirmander brukar jag ta lite småsaker som kan säga något om dopets innebörd (ljus, tvål, kors och så vidare) och lägga i en påse. Ibland har jag gått längre och ordnat skattjakt och gömt alltihop i en vattentät påse nersänkt i en damm för att poängtera att dopet är en skatt. Sedan går det ofta ganska bra att samtala om dopet utifrån de olika föremålen.

Bland de där sakerna i påsen brukar jag ha med ett pass (jag brukar nöja med med ett utgånget). På så sätt för konfirmanderna se mitt gamla töntiga passfoto men framförallt får de lära sig något centralt. Gud ger oss medborgarskap i Guds rike. Jag brukar förklara det som att jag har ett dubbelt medborgarskap. Jag är givetvis svensk med allt det innebär men jag är också medborgare i det Jesus ständigt talar om; Guds rike.

Guds rike är ett märkligt rike för det har inga geografiska gränser. Nästan vart vi än kommer i världen så finns det kristna där. Då brukar jag ofta känna ett märkligt starkt syskonskap med dem för vi hör ihop. De är med i samma rike. Över huvud taget är gränserna öppna i Guds rike. Alla som vill är välkomna och medborgarskapen delas ut generöst. Gud vill ha med alla i sitt rike och jag tror och hoppas att han en dag ska lyckas med det. Jesus säger också att Guds rike är inom oss. För mig är det viktigt att tänka att gränsen mellan Guds rike och det som ännu inte tillhör det framförallt går rakt genom varje själ. Det finns sådant i mig som glatt och tacksamt vill följa Jesus och hans sätt att leva och det finns också sådant i mig som gör våldsamt motstånd och hellre väljer mer egoistiskt. Ibland blir jag nedslagen över hur starka de där egoistiska krafterna är i såväl mig själv som i andra. Då blir jag ofta tröstad av det Jesus sagt: Guds rike kan vara som ett litet frö men i slutändan kan det bli stort som ett mäktigt träd. Inget är omöjligt för Gud.

Jesus talar också om omvändelse och tro.

Omvändelse är ett sådant där ord som kan ha olika klang för olika människor beroende av vad man har för erfarenheter med sig. I grunden betyder ordet snarast att ”byta sinnelag”. Det vill säga att se på allting med nya ögon. Att börja leva som att Gud är verklig och att det Jesus lärt oss är sant. Med den utgångspunkten ser många saker annorlunda ut. Hur ska jag tänka om mig själv när jag fått höra att jag är Guds älskade? Hur ska jag vara mot min medmänniska som också är Guds älskade, oavsett vad jag tycker om honom eller henne i övrigt?

Vi lever redan i Guds rike. Vi hör hemma där för Jesu Kristi skull. Min bön är att Guds rike ska få växa i oss denna adventstid och att det ska få forma oss och våra liv.

 

Kommentarer

2 svar till ”Medborgare i Guds rike”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Amen, säger jag med mitt dubbla medborgarskap i Guds Rike och Svea Rike. Mitt tyska medborgarskap har jag fått ge upp.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag vet inte mycket egentligen om vilka som får ha vilka medborgarskap men det är fint att du är hemma här på båda visen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.