• Vandra Vägen
  • En stående våg, Voldemort och klippan våra liv beror av
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En stående våg, Voldemort och klippan våra liv beror av

Jag var vid Jälmån med familjen och det var mycket vatten i ån. Det var ett bra tillfälle att lära ena dottern känna igen en stående våg. En stående våg kan till exempel bildas över en sten som ligger nära under vattenytan så att vågen och skummet syns men inte själva stenen. Det där är bra att känna till om man paddlar kanot och vill undvika att köra på såna stenar.

Det här känns ju aktuellt nu vid nyår, tiden som en ström som hela tiden rinner vidare så ingen kan gå ner i samma flod två gånger. Det kan också svindla lite över hur fort tiden går.

Men det är också så att den där stående vågen är lik dig och mig, det har ingen mindre än C.S Lewis skrivit om. Han menar att människan är allt annat än beständig, på några års sikt byts alla celler i våra kroppar ut. Vi menar att vi är desamma som för några år sedan men vari består egentligen den kontinuiteten? Vad är det som är kvar av de gamla oss? Svaret borde vara att det är själva formen som är sig lik, precis som den stående vågen där det hela tiden strömmar igenom nytt vatten men vågen hela tiden ser ut att vara densamma.

Det där kan kännas lite hotfullt för vilka är vi då, vad har vi för kärna? Jag tänker mig att jag skulle känt en del obehag inför den här tanken om det inte var för att jag är kristen. Nu kommer nästa liknelse. Voldemort.

Voldemort, den stora boven i Harry Potter har blivit odödlig genom att dela upp sin själ i olika föremål utanför sig själv. Så han lever kvar även utan sin kropp. Nu är ju Voldemort inte mycket till positiv förebild men det här är ju lite som vågen, källan till dess existens finns utanför den själv. Det är stenen på botten som gör att den finns, i förhållande till den. Så är det nog med oss människor, vi är kanske en flyktig dimma i vår korta tid på jorden men vi finns i förhållande till den evige Guden. Tack vare att det finns en fast punkt behöver vi inte oroas över att vi själva och våra liv är så flytande. Vårt liv ligger ändå i Guds trygga hand.

Fundera på det nästa gång du tittar ut över ett strömmande vatten. Eller nu idag när vi påminns extra om tidens gång. Jag önskar dig ett gott 2020!

Kommentarer

4 svar till ”En stående våg, Voldemort och klippan våra liv beror av”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Den stående vågen bakom ett hinder i en ström är en slående bra bild för kombinationen av kontinuitet och förnyelse!
    Önskar Dig och familjen ett Gott Nytt (blogg-) År!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Gott nytt år Thorsten! 2020 kanske är året vi ses nånstans, det vore roligt.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Tomas, ja, varför inte, får höra av mig nästa gång jag besöker Gbg…
    Fortsätter att skriva insändare:
    https://www.vlt.se/artikel/debatt-glom-ej-de-sjuka-funktionshindrade-och-arbetslosa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.