Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Dag, natt, sådd, skörd… och FÅGEL FENIX!

En sak till från Clemens brev till Korinth! Om sånt i naturen som påminner om uppståndelsen.


Jag skrev nyss om Clemens brev till Korinth från de apostoliska fäderna, ett urgammalt kristet brev. Jag har en sak till jag vill dela därifrån med dig!

I brevets 24e kapitel vill författaren påpeka hur Gud ständigt påminner oss om den kommande uppståndelsen från de döda och Guds rike. Viktigast är ju Jesu uppståndelse som ger oss hopp om att få uppstå efter döden MEN SÅ VILL HAN OCKSÅ nämna några saker som sker i naturen!

Det första är hur dag och natt påminner oss om uppståndelsen. Efter den mörka natten kommer hela tiden dagens ljus.

Det andra är när man sår och vetekornen upplöses i jorden (det här är ju också en vanlig bild i bibeln) MEN ”sedan de blivit upplösta låter Herrens mäktiga försyn dem stå upp, och av ett enda korn blir det flerfaldig frukt”.

Och DET TREDJE tecknet utifrån det kan se i naturen är alltså FÅGEL FENIX! Han berättar om att det i Arabiens land finns en fågel som heter Fenix som är den ende av sin art och som lever i femhundra år. När den snart ska dö och upplösas gör den sig ett rede av rökelse och myrra (tänk på Jesu julklappar!) och andra kryddor. När tiden är inne lägger han sig i redet och dör. Kroppen multnar men det alstras också ”en larv som hämtar näring av vätskan från det döda djuret och får vingar”. Denna nya fågel tar sedan det gamla boet med ben och allt i klorna och flyger iväg med alltihop ända från Arabien till Egypten och berget Heliopolis där han lägger ner det på solens altare och flyger sin väg igen. -Detta sker alltså där var femhundrade år.

Det här vore ju ett helt häpnadsväckande naturfenomen som vittnade om uppståndelsens under, om det nu hade varit sant att det fanns en sådan fågel. Clemens var helt övertygad om det (och den grekiske historikern Herodotos skriver om den på ett liknande sätt några hundra år tidigare) för naturvetenskapen och myterna var inte så värst skilda år på den tiden.

Viktigast var ju hur som helst Jesu uppståndelse som är källan till allt vårt hopp inför döden så det här spelar ju mindre roll. Jag tycker i alla fall att det var ett väldigt fascinerande ställe i texter som jag ville dela med er.

Har du funderingar kring detta? Skriv en kommentar!

Kommentarer

Ett svar till ”Dag, natt, sådd, skörd… och FÅGEL FENIX!”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Många missuppfattningar om naturen har hållit sig förvånande länge, t ex trodde Linné att svalorna övervintrade på sjöbotten. Ett menetekel till oss alla när vi känner oss tvärsäkra om en sak…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.