• Vandra Vägen
  • Det jag ska säga i vigseltalen 2020 (eller ”vad 17 är en zimzum?)
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det jag ska säga i vigseltalen 2020 (eller ”vad 17 är en zimzum?)

Ett konstigt begrepp som ändå kan vara bra för oss när vi funderar på nära relationer.


The zimzum of love av Rob och Kristen Bell.

Jag lyssnade för en tid sedan på Rob och Kristen Bells gemensamma bok om äktenskap, ”the zim-zum of love”. Det är, får man ju säga, en titel som just inte säger någonting men får man bara veta vad det där zim-zum är så finns det mycket att fundera vidare på.

Zim-zum är ett viktigt begrepp inom judisk kabbala. Man tänker sig att eftersom Gud var det enda som fanns innan skapelsen började så var Gud tvungen att dra sig tillbaka och göra ett utrymme där kosmos kunde få bli till och få sin plats. Detta att Gud gjorde plats för annat än sig själv är förstås ett uttryck för Guds kärlek och det är också en passande bild för hur det fungerar för oss att älska varandra. Vi måste ju också förändra vår tillvaro så att den andre får plats på olika sätt.

Vidare menar Bell och Bell att det kan vara ett behövligt ord för det där utrymmet mellan oss även framöver för där sker ju hela tiden ett samspel. Vi känner hela tiden av varandra, vi lever liksom i ett spänningsfält. Ett samspel som rymmer kreativitet, sensualism, med mera. Det är också ett privat fält och det som är mellan parterna i ett par är på det sättet exklusivt, det är inte till för någon annan att ta del av. Där blir det till exempel fel ibland när den ena parten lämnar ut den andre genom att berätta om privata saker i relationen för sina föräldrar eller vänner utan att den andre är med på det. Det blir också fel om man, som nu i sociala mediers tider, delar sådant som hör hemma i zim-zum till allmänheten. Då devalverar man det som är ens eget område och hanterar det inte med tillräcklig ömhet.

Jag tänkte att jag kan utgå från detta med zim-zum i årets vigseltal. Det är ju alltid bra att förnya sig på något sätt. Det tar också fasta både på det märkliga undret att man blivit ett par en gång och hur det gått till, och så finns det mycket möjlighet att använda zim-zum-bilden för reflektion över relationens nutid.

Det är förresten en rolig bok, the zim-zum of love. Den är skriven på ett sätt som passar innehållet där författarna tillsammans ger exempel utifrån sin relation och gnabbas lite fint längs vägen. Den kan man gärna läsa.

Vad säger du om detta med zim-zum och det dynamiska området mellan två älskande? Skriv en kommentar!

Kommentarer

4 svar till ”Det jag ska säga i vigseltalen 2020 (eller ”vad 17 är en zimzum?)”

  1. Profilbild för Lena P

    Det är överhuvudtaget intressant att titta lite på kabbalistiska begrepp och bibeltolkningar, tycker jag. Man får ett helt nytt perspektiv.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man måste hålla sig nära det judiska för att förstå bibeln.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Steget från zim-zum till Big Bang är inte långt.
    Intressanta resonemang om corona:
    http://martinhedberg.se/illusionen-om-att-allt-ska-vara-som-vanligt/

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Lite det där att rumtiden måste bli till för att materien ska kunna finnas där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.