Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Odödlighetsmedicin

Om nattvarden som läkemedel mot döden.


Jag skrev nyligen om Ignatios av Antiochia och hans brev till Efesos (ett brev som inte är med i bibeln men nästan lika gammalt). En sak skrev jag dock inte om så det gör jag idag. Så här skrev Ignatios:

Så skall ni underordna er biskopen och presbyteriet (prästerna) med ett odelat sinne och bryta ett enda bröd som är odödlighetens läkemedel, ett motgift mot döden så att vi alltid lever med Jesus Kristus

Ignatios brev till Efesos kap 22

För Ignatius är nattvarden verkligen Kristi kropp och blod och förenar oss med Jesu lidande för vår skull. Därför är det också väldigt viktigt att finnas med i församlingsgemenskapen där brödet delas.

Jag tycker att det är väldigt vackert uttryckt. Det där med att förklara nattvarden är inte så lätt så det här får vi stanna upp inför. Tanken hos Ignatios borde kanske vara att vi får dela också Jesus uppståndelse och nya liv som har en fortsättning i livet efter döden och i Guds nya skapelse.

Jag tänker ibland på nattvarden som ett vaccin. Det är en liknande tanke. Vaccin är ju baserade på att man får en liten dos av sjukdomen så att man sedan kan få bli immun mot den med egna antikroppar. I nattvarden tar vi emot en liten dos av döden, Jesus död på korset, för att bevara oss från den slutgiltiga döden då vi redan tillhör de ”vaccinerade”. Vi har redan dött tillsammans med Kristus så nu tillhör vi redan det nya livet.

Läser man Ignatios förstår man att det inte är någon ”easy way out” det där. Han ska ju ändå möta döden för sin tros skull och utstår mycket lidande, men han dör i tron på att han tillhör den som besegrat döden.

Vad tänker du om detta? Skriv en rad!

Kommentarer

2 svar till ”Odödlighetsmedicin”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Rimliga resonemang! Jag tänker också på de speciella form av mat och dryck (lembas/brödet som mättar hunger och motsvarande vatten) som Frodo och Sam / Mio och Jumjum tar med på sin vandring.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja det är också en väldigt bra bild, den knyter väl närmast an till mannat i öknen men det hänger ju i sin tur ihop med nattvardsbrödet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.