• Vandra Vägen
  • Några av bibelns tråkigaste kapitel och hemligheten med Jesu intåg
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Några av bibelns tråkigaste kapitel och hemligheten med Jesu intåg

Om slutet på Hesekiels bok och palmsöndagen.


ÄNNU en bild (och ännu en bloggpost) till Jesu intåg i Jerusalem.

Profeten Hesekiels profetior innehåller (som många andra) varningar till folket om att Jerusalem kommer att gå under om de inte vänder åter till sin Gud. Men som många profetböcker slutar den också i hopp om att det ska komma en upprättelsens dag då Gud ska rädda folket från följderna av deras synder, Jerusalem ska återuppbyggas och då också templet där.

I Hesekiels senare kapitel kommer så en lång redogörelse för hur templet kommer att vara (jag får erkänna att kanske inte läst dem mer än en enda gång). Finalen på det hela är att Gud åter flyttar in i templet och är närvarande mitt bland sitt folk.

Efter exilen i Babylon hände det sedan också att folket i exil fick återvända och bygga upp sin stad och sitt tempel. Men (och här får jag luta mig mot N.T Wright) det var ändå inte som förr, Guds tempelnärvaro fanns ändå inte där som det varit i det gamla templet.

Det är nu det spännande börjar! Palmsöndagens berättelse handlar ju om Jesu intåg i Jerusalem och att han sedan fortsätter vidare IN I TEMPLET (Johannesevangeliet jobbar som jag förstår det ännu mer på att förknippa Jesus med templet vid olika tillfällen) där han röjer upp missbruken, han ersätter också sedan offren i templet med sin egen offerdöd. Man kan tolka det som att DET ÄR NU DET HÄNDER! GUDS NÄRVARO KOMMER TILLBAKA TILL TEMPLET! Ja det är till och med så att det är i personen Jesus som (liksom man tänkte om det allra heligaste i templet) himmel och jord möts.

Vi är vana från första söndagen i advent att förknippa Jesu intåg med profetian från Sakarja om konungen som kommer och jag har på det stora hela skrivit en hel mängd bloggposter genom åren med olika aspekter av intåget men detta har ändå gått mig helt förbi förrän nu. Bibeln är sannerligen en mångbottnad skriftsamling.

Tankar på det?

Kommentarer

6 svar till ”Några av bibelns tråkigaste kapitel och hemligheten med Jesu intåg”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Ja, templet har hittills mest funnit i bakgrunden, men är ju av central betydelse!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      N.T Wright bland annat gör stor sak av kopplingen mellan Jesus och templet.

  2. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Enligt ett program på Kunskapskanalen är de jättestora kalkstensblocken i Tempelmuren sågade med millimeterprecision i underjordiska stenbrott och har transporterats underjordiskt till byggplatsen. Fascinerande!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tänk vad de kunde förr!

  3. Profilbild för Pär Parbring
    Pär Parbring

    Jag förstår av din text att det är Wright du läst här, men lite mer specifikt – var skriver han om detta?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det här med intåget och Hesekiel nämnde han som hastigast nånstans en bit in i ”the day the revolution began”, sen får väl jag ta ansvar för att ha broderat ut lite. Lyssnar som ljudbok så jag har tyvärr inget sidnummer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.