Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Sitt inför ikonerna del 2

Vi fortsätter vår upptäcksfärd bland påskens ikoner. Idag är det långfredag.


Jesus, död och nedtagen från korset. Till och med de små änglarna där uppe vid korset är förtvivlade.

Nyss skrev jag här om ikoner och andra bilder med anknytning till skärtorsdagens händelser med den sista måltiden och då Jesus blev gripen (sitt inför ikonerna del 1). Nu fortsätter vi med del 2, vackra vackra bilder av Jesus på långfredagen.

Först visar vi den törnekrönte kungen. Jag har ofta fått berätta för skolbarn om Jesu törnekrona och det är starkt att tala om för det hånfulla förstår alla så väl. ”Du säger att kung men du är ju bara en löjlig kung du!” Och ändå är det så Jesus blir krönt i evangelierna, han är mycket riktigt en annan sorts kung än någon räknat med.

Sedan får vi se Jesus bli piskad med 39 rapp medan Pontius Pilatus tittade på. Det var i sig en väldig misshandel. På den här bilden ser man verkligen hur de tar i, och man kan tänka på det som står om Jesus att han teg och inte öppnade sin mun till att klaga.

Det här båda bilderna kommer från en serie bilder av Jesu väg till korset. Här möter han Jerusalems döttrar. Vi får stanna upp inför det att han mitt i sin plåga höjer handen och välsignar dem längs vägen.

Jesus föll flera gånger på vägen. Andra gången tvingade de en förbipasserande man , Simon från Kyrene, att bära korset åt honom. Här tycker jag också att soldaten ser medlidande ut?

Så reser de korset och kilar ner det stadigt i marken med kilar. Det här är ju en ortodox bild så korsen har flera tvärbrädor. Här ser Jesus väldigt kunglig ut, man kan ju förstå att de vill komma över hans klädnad?

Jesus tas upp och spikas upp på korset. Han som håller hammaren för det ganska konstigt och perspektiven i sig är inochutvända som det är på ikoner.

Det här är ingen ikon utan någon altartavla (för mig okänt varifrån). Mycket vacker.

Här är så en myllrande bild med Jesus på korset tillsammans med de två rövarna. Vänner, fiender, soldater. Jesus är verkligen mitt i världens oro.

Här är en lite mer avskalad variant. Jesu mor i rött, Maria från Magdala med brunt hår, Johannes och soldaten som just säger ”den mannen måste ha varit Guds son”. Vi ser att det är utanför stadsmuren och blod och vatten som strömmar ur Jesu sida. Adams skalle under korset ska jag skriva om någon gång snart. Jag vet inte riktigt, är det sol och måne ovanför?

Önskar jag visste vem som målat den här. Mycket vacker.

Jesus blir nedtagen från korset. Det är gripande att se mannen som gör loss fötterna, Johannes med Jesu genomstungna hand. Gissar att det är Josef från Arimateia som är med och tar ner honom? Inte ens i döden avbildas Jesus bland de ortodoxa vanställt misshandlad, det är för att i alla ikoner avbildar man en förhärligad version av människan som avbildas.

Här ser vi flera scener, Simon som bär korset, korsfästelsen och gravläggningen. En ängel samlar blodet i en bägare.

Här ser vi också nedtagningen och gravläggningen. Kanske ser vi också den som hugger ut graven (som ju ska ha varit ny)?

Den här såg jag på nätet, någon som tolkar om scenen vi har ovan och sätter in Jesus i en coronasjuks ställe.

Och här är så alltihop från skärtorsdag till gravläggning.

Kommentarer

2 svar till ”Sitt inför ikonerna del 2”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Obs flöjten t v in den andra bilden från ovan.
    Coronabilden är verkligen skakande!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Undrar varför flöjt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.