Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Tre sorters ensamhet

Om gemenskap på olika nivåer.


Den helige Serafim är här ensam med Gud, är han ensam då?

Jag hörde en nyttig uppdelning av erfarenheten ”ensamhet”. Med många känslomässiga saker kan det löna sig att strukturera upp dem lite för att vi bättre ska förstå varför vi känner som vi känner. Tanken var att vi kan vara ensamma på tre olika nivåer.

Ensamhet är ju förstås en känsla och det skiljer sig åt mellan oss hur mycket sällskap vi behöver för att inte vara ensamma.

1. Nära relationer -Vi behöver nära relationer för att inte känna oss ensamma. Här ryms en livskamrat, familj och sådana man kan få vara som man är tillsammans med. Men detta är inte den enda nivån som sagt, om vi backar lite så har vi:

2. Vänner, sociala kontakter. Här är vi lite längre ut i det sociala nätverket. Vi mår bra av att prata om intressen, göra saker ihop med andra och så vidare.

3. Ett större sammanhang. Den tredje nivån är att vi behöver hänga ihop med ett större sammanhang. Det kan vara fråga om jobbet, om en kristen gemenskap, om samhället i stort och -om man vill vara lite mer religiös (det vill vi ju här) kan man kanske tänka sig att genom tro relatera till Gud och vara en del i kosmos.

Vad är det för mening med att tänka på det här?

Jag tycker det sätter fingret på att det går att ha en fin familj och ändå känna sig ensam om man saknar vänner. Eller varför den som förlorar sitt arbete kan känna sig ensam fast vänner och familj finns kvar. Eller välj du någon annan kombination där en av nivåerna fattas. Ibland kanske vi tolkar situationen fel? Tänk om det är något fel på mitt äktenskap, jag känner mig ju ensam?

Jag tycker också att det framstår som väldigt normalt att känna sig ensam utifrån detta, det är många olika behov vi har att fylla. Problemet med ensamhet är ju till stor del att det framkallar skam hos oss, om jag är ensam beror det väl på att det är något fel på mig? Att ingen kan vilja vara med mig?

Vad tänker du om detta med ensamhet? Skriv en rad och kommentera!

Kommentarer

9 svar till ”Tre sorters ensamhet”

  1. Profilbild för Kristina Lord
    Kristina Lord

    Så kloka ord.
    Förklarar varför man kan känna sig mer ensam i en stor folksamling än när man är helt själv.💕🤗

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du hittat till bloggen Kristina!

  2. Profilbild för Lena P

    Jag kommer att tänka på att engelska har två ord för ensamhet, ’alone’ och ’lonely’ och att det är en väldigt skillnad mellan dem. Allt hänger på om ensamheten är självvald eller inte.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det skulle nog ta udden av skammen om man kunde säga att man är ensam utan att det är så värdeladdat.

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Det finns också insikten att innerst inne är alla människor ensamma, hur bra jag än försöker uttrycka mig, hur bra jag än lyssnar, inser jag att det är svårt att dela hela mitt inre universum med en annan. Samtidigt är detta bra också, annars existerar man inte som individ!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är ett bra tillägg.

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Det är bra Anna!

  5. Profilbild för Anna
    Anna

    Visst kan man känna sig ensam fast man har familj. Om man är den enda som är kristen tex.Att tro att det är något fel på mig för att man känner sig ensam,känns ju igen,men tycker att jag med åren har lärt mig att tycka om mig själv mer och blivit tryggare som person med Guds hjälp och det är jag tacksam för.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo visst är det så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.