Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Guds image och Guds avbild


En ikon, ännu ett ord för ”bild” eller ”avbild”. Jesus är den sanna bilden.

På svenska brukar man citera bibelns inledande kapitel där Gud skapar människan och säga att man och kvinna blev skapade ”till Guds avbild”. På engelska säger man då att människan är skapad ”In the image of God”.

Vad detta med Guds avbild innebär är en jättefråga som stötts och blötts under århundradena men jag har ibland funderat på det lite lekfullt utifrån vad det blir om man fulöversätter från engelskan -människan är Guds ”image”.

Frågar man SAOL om vad vårt ”svenska” image betyder så säger de:

före­ställning om en person el. före­teelse, profil, an­seende

image enligt SAOL

Det där tror jag faktiskt kommer närmare den bibliska synen av detta med Guds avbild än mycket annat som sagts. Gud skapar ju människan med ett uppdrag, hon ska härska över skapelsen tillsammans med Gud. Det är bibliskt uttryckt människans kallelse att vara Guds företrädare på jorden. Detta har vi ju nu på alla sätt misslyckats grovt med och det leder bland annat till att Gud blir vanärad eftersom den som ser på människans välde lätt kan tro att även deras Gud är sådan. Gud får med andra ord ett image-problem.

Jesus kommer in i bilden genom att vara den sanna avbilden, människan som återspeglar Gud som det ursprungligen var tänkt. Ser vi på Jesus förstår vi vem Gud är, han ger bra image åt Gud, en rättvisande sådan.

Den kristne som får leva i förening med Jesus och följa i hans spår ska också åter bli Guds avbild genom att likna Jesus, han är förebilden för oss att likna. I ödmjukhet, tjänande och kärlek. Och så är vi tillbaka i människans kallelse igen, med Jesu hjälp både som förebild och kraftkälla.

Vad tänker du om detta? Skriv en kommentar!

Kommentarer

6 svar till ”Guds image och Guds avbild”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag tänker på imago som det färdigutveckla insekt kallas, men som samtidigt är bilden som dolt redan finns i larva och puppa.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så den fullt utvecklade insekten är en imago? Det var ett roligt perspektiv!

  2. Profilbild för Mikael Ramström

    Nä, håller inte med.
    Vi svenskar kommer inte att bry oss om vårt eget språk och dess betydelse för det har vi inte gjort på länge, tyvärr.
    Därför är det den engelska betydelsen vi alltid kommer att tänka på när vi hör ordet Image. Det betyder helt krasst en bild man skapar sig som yta. En mask för att dölja den verkliga personen bakom. Som sagt, nej image är helt enkelt fantasi.
    Guds avbild är däremot verklig.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tror jag förstår hur du menar Mikael, det hänger väl på hur man uppfattar orden tänker jag mig.

  3. Profilbild för Mikael Ramström

    Precis så är det Tomas. Ordet kommer från franskan och har även lånats in i engelskan och verbet är ’imaginer’ vilket betyder ”föreställa sig, hitta på och fantisera”. En del, t.ex. kändisar, skapar sig ju gärna en ’image’ utåt för att vinna popularitet. Vem personen egentligen är, det är något helt annat.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Då går det ju mer i linje med ”imagination” och fantasi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.