• Vandra Vägen
  • En präst läser om dagen då revolutionen började
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser om dagen då revolutionen började

Jag har läst ännu en bok av N.T Wright


The day the revolution began.

Det har sina sidor att lyssna på tjocka teologiska böcker som ljudbok. Det blir ju lätt att man försvinner iväg i tankarna ibland och då kan det vara svårt att hänga med i långa resonemang. ”The day the revolution began” är ungefär 15 timmar lång och det är ju en del. Jag tycker ändå det är fint att lyssna, det är ju också så att den läsning som över huvud taget blir av är bättre än den som inte gör det.

Wright återkommer boken igenom till frågan om vad det egentligen betyder att Jesus dog för våra synder, i enlighet med skriften. Moderna kristna lever ofta med en felaktig bild av bibelns berättelse där det handlar om ett slags kontrakt. Goda gärningar gör att man får komma till himlen då man dör, och det sättet att tänka sitter ju på sätt och vis i även i den som vet att det är Jesu gärningar som räknas och inte mina. Snarare måste vi se att hela den schablonen av kristen tro inte alls är vad som beskrivs i bibeln. Där handlar det om människans gudagivna kallelse som Guds avbild, om förbundet med Guds folk för hela världens skull och om hur Gud trots människans fall fortsätter att frälsa världen i enlighet med sina löften.

Världen är lagt under tomhetens välde, människan har vänt sig till avgudarna och gett dem makten över sina liv. Men Jesus framträder som den som besegrar dem alla och förnyar människans kallelse på nytt. När Jesus dog på korset var det startskottet till en revolution, Gud har kommit och återtagit makten. Och nu ska människan leva efter det mönster av tjänande kärlek han gett oss genom påskens händelser (i tillit till att det onda faktiskt är besegrat).

Det där var i korta drag hur jag uppfattar huvudtankarna i boken. Det är alltid spännande att läsa Wright. Här knyter det till exempel an till den gamla teologiska frågan om objektiv, subjektiv eller dramatisk försoningslära med slutsatsen att frågan var fel från början. Vi borde inte utgå från medeltidens frågor utan från bibelns eget sätt att förstå frälsningsverket.

I slutändan står man förstås där och tycker inte man riktigt förstått ändå. Hur kunde det fungera att Jesus död på korset var segern över makterna? Hur går det ihop med att de fortfarande är så starka? Hade jag förstått boken bättre kanske jag hade vetat det nu, men jag är tveksam till det. Det finns något så otroligt undanglidande i dessa mysterier. Jag är i alla fall glad att ha fått meditera över frågorna i ytterligare 15 timmar.

Har du läst boken? Eller har andra tankar? Skriv en kommentar!

Kommentarer

4 svar till ”En präst läser om dagen då revolutionen började”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Att Jesus, Guds son, där på detta ömkliga sätt är helt enkelt så annorlunda, så mot spelets regler. att vi aldrig kommer att greppa det helt så länge vi på jorden vandrar.

  2. Profilbild för Lena P

    Jag har inte läst boken tyvärr. Den låter väldigt intressant. Var hittar du teologiska böcker som ljudböcker? Jag läste en annan bil om Jesu död på korset för några år sedan för jag trodde jag skulle få svar på mina frågor. Men svaren gled undan. Det är nog ett mysterium som jag aldrig kommer att förstå. För i samma ögonblick som jag tror att jag greppar det så glider svaret iväg.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag har dem på storytel. Det finns en del att hitta där men det finns inte teologi som någon egen kategori utan man får nästan enbart söka på om titlarna finns eller inte tyvärr. Det är nog lite typiskt som du skriver Lena, man tycker man nästan fattat men sen glider det ändå undan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.