Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det stora avslöjandet

Om apokalypsen som också är nu.


Om vi kunde höja blicken och se det himmelska är det så här världen ser ut?

När jag gick på gymnasiet hade en klasskompis grävt fram någon väldigt gammal och cool t-shirt från TIME magazine. Den hade texten ”everything will be revealed (-In TIME)”. Jag minns att vi talade om den meningen, jag översatte budskapet som ”allt kommer att uppenbaras” och han menade att det betyder ”allt kommer att tas bort” (så att den som bär tröjan kommer bli naken). Detta, kära läsare, är den rafflande upptakten till lite biblisk lära om apokalypsen idag här på bloggen!

Grejen var att vi båda hade rätt, skillnaden var bara att jag hade läst bibeln lite mer och tänkte utifrån det.

Bibelns sista bok, den som avslutar nya testamentet, heter i det grekiska originalet ”apokalypsis”. På svenska heter den istället ”uppenbarelseboken”. Det kan tyckas vara två väldigt olika namn för vi har vant oss att tänka att en ”apokalyps” är ett specialord för att beskriva tidens slut och/eller jordens undergång. Så har det kommit att bli genom en lång tolkningshistoria och association som lagts vid association men från början har ordet apokalyps en väldigt enkel innebörd.

Apokalyps betyder att avtäcka något. Att dra undan slöjan och visa hur det är därbakom. I bibelns fall så innebär det att någon för ett ögonblick får se på världen ur Guds perspektiv. Vi lever våra liv som om Gud inte finns men så plötsligt dras draperiet undan och så får Abraham eller någon av profeterna eller Johannes med uppenbarelseboken se hur det egentligen är. Att bortom det vi kan se och förstå är vi del i ett betydligt större skeende och att Gud är den som har makten.

Apokalyps är alltså något som förekommer ofta genom bibeln på olika sätt. Den som fått ge namn åt den sista bibelboken är förstås viktig den med men den är inte unik.

Vi har faktiskt mycket av detta tankeinnehåll även i svenska ordval. Vi säger ju att man kan av-slöja något eller att man gör (det som är dolt) uppenbart. Därför är det egentligen samma sak som sägs när boken apokalypsis får namnet ”uppenbarelseboken”. Egentligen exakt samma som på engelska. ”Reveal” betyder ju att ta bort något men ”revelation” är också ordet för ”uppenbarelse”.

Det är värt att stanna upp lite till här för ordet ”uppenbarelse” är väldigt viktigt i den kristna tankevärlden. Det kan förstås syfta på enskilda händelser (som den heliga Birgittas uppenbarelser) men framförallt handlar det om att vi vet det vi vet om Gud för att Gud gjort det uppenbart och möjligt att känna till för oss. Dels lite allmänt genom att Gud gett oss förnuft så att vi kan dra slutsatser utifrån att världen alls finns men framförallt att Gud valt att visa sig och tala till människor i historien. Som tydligast blir uppenbarelsen i människan Jesus Kristus som är Gud som blivit människa och visar oss hurdan Gud är.

Ett parallellt ord är ordet ”mysterium” som ju i regel brukar betyda något i stil med gåta när vi använder det i dagligt tal. I teologin handlar det snarare just om sådant som vi aldrig hade kunnat räkna ut själva men där Gud på ett överraskande och ofta paradoxalt sätt gjort det ofattbara greppbart.

Nu återvänder vi till min klasskompis t-shirt. Det är en fyndig text men den påminner faktiskt om många bibeltexter! Så här säger till exempel Jesus till sina lärjungar som kommer att få vara med om lidande:

Var alltså inte rädda för dem. Det finns ingenting gömt som inte skall komma i dagen och ingenting dolt som inte skall bli känt.  Vad jag säger er i mörkret, det skall ni säga i dagsljuset, och vad jag viskar i ert öra, det skall ni ropa ut från taken. 

Matt 10:26f

Jesus säger lite samma sak som tröjan. Allt kommer att bli avslöjat när tiden är inne. Gud är sanningens garant som ska se till att de förtryckta får upprättelse. Man kan tänka på många aktuella exempel som hur det plötsligt blir omöjligt att blunda för orättvisorna mot färgade i USA, det som varit sant hela tiden blir plötsligt avslöjat. Coronapandemin avslöjar bristerna i sjukvården och vilka som är verkliga ledare. Och så vidare.

På ett alldeles naturligt sätt sker sådana apokalypser hela tiden när sanningen kommer fram. Sett ur ett bibliskt perspektiv är det också så att Gud hela tiden ställer sig med de förtryckta, störtar härskare från deras troner och upphöjer de ringa. Återstår för oss att försöka leva som ljusets barn så att vi kan glädjas över ljuset istället för att frukta det.

Det var en hel del om orden och om biblisk uppenbarelsetro det. Skriv gärna en kommentar om du har funderingar!

Kommentarer

5 svar till ”Det stora avslöjandet”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Apokalyps = Avslöjande = Entschleierung. Dagens Aha-upplevelse! 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint att det fanns en tysk koppling med! Vad heter uppenbarelseboken på tyska?

  2. Profilbild för Anna
    Anna

    Känns tryggt att veta att Gud alltid står på de förtrycktas (svagas) sida,även fast det kan kännas som det är tvärtom istället.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så kan det verkligen kännas.

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Uppenbarelseboken = Offenbarung på tyska. Gud står över tid och rum och ser allting ”uppenbarat” i rumtidens 4 dimensioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.