• Vandra Vägen
  • En ring med ett kors (i en värld av ringvålnader)
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En ring med ett kors (i en värld av ringvålnader)

Om ett nytt sätt att se på de forntida ringkorsen, utifrån JRR Tolkien.


En ring med ett kors i är en gammal kristen symbol från bland annat keltisk andlighet. Den står som jag förstått för korsets armar som sträcker sig ända ut till jordens ändar. (En annan sak är att symbolen blivit kidnappad av en del högerextrema grupper, det är ju såklart något som gör det svårt att använda den, men vi får bortse från det en stund nu).

Jag har tänkt att den här symbolen kan få en ny innebörd för mig som kristen via en kanske lite oväntad omväg kring JRR Tolkien och hans trilogi om härskarringen.

Där är ju ringen symbolen för den onde Saurons makt. Sauron har gjort ett antal mäktiga magiska ringar och så en enda ring som styr över dem alla som han behållit själv. När den ringen hamnar på irrvägar så innebär den en stark frestelse för de som möter den. Man borde väl kunna ta på sig ringen och använda all makt den ger till att göra gott? Men ringen i sig har mycket av Saurons ondska nedlagd i sig så den kommer att förvrida huvudet på den som fått tag i den. Istället för att styra ringen kommer den som bär ringen bli styrd av den och tjäna ringens verkliga herre.

Jag tycker verkligen att det här är en fullkomligt genial beskrivning av hur makt fungerar i vår värld. Makt korrumperar, har vi fått höra, och absolut makt korrumperar absolut.

Även de som bär de mindre ringarna började som mäktiga kungar men blev till slut vad man kallar ”ringvålnader” -vålnader utan egen personlighet kvar som bara tjänar sin herre. De kanske trodde att de skulle bli stora men i själva verket blev de skuggor av människor. Vill man vara lite krass så är det ringvålnader som styr många länder och många företag i vår värld idag. Som kanske börjat med goda uppsåt men förändrats med tiden.

Nu till ringkorset. När jag funderade kring korset i påskas tänkte jag att budskapet om korset på många sätt är motsatsen till den lockande maktringen. Jesus väljer ju envist att avstå från det vanliga sättet att bruka makt och dör på korset för oss istället. Så uppenbarar han också att det finns en annan sorts makt i världen som är annorlunda och på något sätt starkare än ”världens makter” nämligen den tjänande kärleken.

Så när jag frestas att söka maktpositioner och försvarar det med att jag ju skulle kunna göra mycket gott där, då är det dags att bli mycket försiktig. Kanske kunde man ha en ring med ett fastlött kors på i fickan? En ring som jag inte kan ta på utan att ta bort korset? En påminnelse om att Jesus kallat oss till korset istället, att evangeliet borde hindra mig från att söka härska. Det är visserligen en väldigt tunn linje som skiljer mellan att härska och att tjäna men den ena vägen för oss mer lika Kristus och den andra gör oss mer lika ringvålnaderna.

Kommentarer

4 svar till ”En ring med ett kors (i en värld av ringvålnader)”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    I det flesta länderna, t ex mitt födelseland Tyskland, har man valsedlar där man kryssar en ring framför partiet / namnet man väljer. Väljarens kryss bryter ringens makt 🙂

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Slutet på den är intressant, för Frodo ”misslyckas” att kasta ringen i vulkanen. Det är ju en högre makt som får ringen att hamna i vulkanen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo ingen är riktigt Jesus av hjältarna trots allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.