Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Greta och Jesus

Min egen ”take” på det där med Greta Thunberg och Jesus.


Simson gifter sig, men kan inte låta bli att övergå till att skrävla istället, egocentriskt.

Det är väldigt ”gjort” i svenska kyrkan att jämföra Greta Thunberg med Jesus. En del har rört upp hetsig debatt med det, andra har bara stillsamt påpekat det profetiska i den roll hon spelar i världen nu. Jag har egentligen mest hållit tyst.

Men när jag hörde början på Gretas (ännu en person som alla vet vem det är enbart med förnamn) sommarprat så tänkte jag på några bibelord. Det var så slående hur omhuldad hon blev av alla internationella höjdare. Alla ville bli fotograferade ihop och alla ville gratulera henne till hennes framgångar. Jag tänker på hur oerhört lätt det vore att bli smickrad av det. I vår tid är ju genomslag i sig synonymt med framgång. Många likes betyder succé. Så är det bara.

Men Greta var den enda som inte själv tyckte det fanns några framgångar att fira. ”Ni gör ju fortfarande ingenting” -sade hon. Ni ler men ni gör ju inget, och katastrofen kommer bara närmare.

Då kom jag att tänka på Luk 6:46ff där det står:

Varför säger ni ’Herre, herre’ när ni kallar på mig, om ni ändå inte gör som jag säger? Den som kommer till mig och hör mina ord och handlar efter dem – vem han är lik, det skall jag visa er. Han är lik en man som när han bygger ett hus gräver djupt och lägger grunden på berg. När floden svämmar över vräker sig vattnet mot huset men förmår inte rubba det, eftersom det är väl byggt. Men den som hör och inte handlar, han är lik en man som bygger ett hus på marken utan att lägga någon grund. Floden vräker sig mot huset, och det rasar genast ihop och förödelsen blir stor.”

Även Jesus var med om att många ville finnas kring honom för att dra nytta av hans stjärnglans men han genomskådade det. De lyssnar ju inte på riktigt! De fortsätter bygga sitt hus på sand ända tills det rasar!

I ett annat bibelord kallar Jesus fariséerna för hycklare, när de ber så gör de det för att få anseende hos andra som ska se hur fromma de är. Med ett berömt uttryck säger Jesus ”De har redan fått ut sin lön” -det vill säga, de har valt att casha in i anseende hos människorna istället för att låta bönen vara något mellan dem och Gud. De har tagit ut lönen i förskott.

Greta verkar inte kunna göra det. Hon är inte intresserad av människors statusspel utan faktiskt av själva saken, klimatet som måste räddas för allas vår skull. Det här tyckte jag var djupt tänkvärt och det sätt som Greta får påminna mig om något väsentligt hos Jesus.

Med en bön om att jag själv också (och kanske du med?) ska tänka mindre på ära och berömmelse och mer på sådant som spelar verklig roll.

Kommentarer

4 svar till ”Greta och Jesus”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Bra analys, Greta ligger nära många av bibelns profeter inkluderande Johannes döparen också. En analys till: https://www.salaallehanda.com/artikel/greta-thunberg-har-ratt-men-ar-taktiken-den-basta

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      En klassiker jag minns!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.