Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En Gud som är sann mot sig själv

En annan aspekt av att Gud frälser och har oändligt tålamod.


Vi har fått lära oss att Gud är kärleksfull och att det är därför Gud också tagit på sig att frälsa oss och rädda oss tillbaka till livet i relation till sig själv och till en helad värld. Det är förstås väldigt bra. Det är en grundsten i den kristna tron att det var Guds kärlek som var och är drivkraften till allt detta.

Men jag stötte på en annan tanke att komplettera med, och som jag tycker fascinerar.

Det är ju så för oss människor att vi mår bra om vi kan vara sanna mot oss själva. Att inte hela tiden kompromissa med våra djupaste värderingar utan få vara i samklang med dem. Vi kanske också fortsätter att vara sanna mot vad vi står för även om andra i vår omgivning så att säga inte gör sin del. De kanske är ohederliga mot oss men vi faller inte till samma nivå. Gör vi det har vi integritet, vi hänger ihop som en helhet.

Det där är ju jättesvårt för människor att verkligen leva upp till. Men för Gud?

Den bibliska berättelsen säger oss att Gud har en vilja med vår värld. Den ska återspegla hans godhet. Sedan blev det ju inte så då Adam och Eva valde att följa sina egna dunkla syften istället och då fick Gud dra igång sin frälsningsplan för världen.

Guds plan innefattar Israels folk som blivit utvalda som Guds eget. Om nu andra inte lyckades skulle DE åtminstone återspegla Guds godhet och vara ett ljus i världen. MEN på samma sätt som Adam och Eva gjorde misslyckades de också med uppdraget.

Då framträdde slutligen Jesus som den i folket som faktiskt uppfyllde israeliternas uppdrag. Han var den som faktiskt med sitt liv visade på vem Gud är. Då han älskade in i döden gestaltade han livet som Guds avbild som det var tänkt att levas. Ibland berättas det här som så, att eftersom israels folk misslyckats så förkastade Gud dem och började helt på nytt men så var det inte.

Snarare var det ju så att Gud såg till att Israels folk genom Jesus som var del i folket uppfyllde sitt uppdrag. Och Gud uppfyllde samtidigt sina löften till folket. Och Jesus uppfyllde även mänsklighetens uppdrag och för oss alla tillbaka in på banan att leva som det var tänkt från början.

Man kan se det här som berättelsen om hur Gud är sann mot sig själv. Inte i något led backar Gud från sina gamla löften. Världen skulle ju återspegla hans majestät, och till slut ser han till att den gör det. Genom Kristus.

Det är inte ovanligt att vi ser det helt annorlunda. Att den här världen blev dålig så vi satsar på himlen istället. Att Israels folk misslyckades så Gud sopade brädet rent för att använda Jesus istället. Men Gud är den som är sann mot sig själv och fortsätter verka efter sina löften även om alla andra sviker.

En del tror också att när bibeln talar om tro så är det något som Gud i första hand kräver av oss. Egentligen är det först och främst Jesus som lever i tro gentemot Gud och genom honom vi får se hur trofast Gud själv är mot oss. Jag vill gärna tillhöra en sådan Gud som inte begär något av oss utan att själv gå före och visa vägen.

Kommentarer

Ett svar till ”En Gud som är sann mot sig själv”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Det är inte ovanligt att vi ser det helt annorlunda. Att den här världen blev dålig så vi satsar på himlen istället. – Ja, det är lätt att ramla tillbaka i denna syn, man måste ständigt påminna sig själv att Guds Rike både byggs här och nu och har en fortsättning efter döden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.