Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ha alltid dina stentavlor i dubbla exemplar

Om varför det EGENTLIGEN var två stentavlor Mose fick.


Mose med en av stentavlorna.

Som konfirmand fick jag lära mig om vad det stod på de båda stentavlorna med 10 budord Mose fick av Gud på Sinai. Att i vår kyrkliga tradition brukar man mena att det var tre bud på första tavlan (de som hade med vårt förhållande till Gud att göra) och 7 bud på den andra (de som hade med vårt förhållande till varandra att göra).

Det sägs förresten också att även om resten av moselagen utgörs av väldigt specifika regler för Israels folk i just den tiden så är de tio budorden mer som tidlösa moralregler för alla och envar.

Nu är det dock så att jag fått lära mig att inget av detta stämmer särskilt bra med verkligheten.

Vi börjar med det där med 3 bud på ena och 7 på andra. Det avspeglar väl mest senare tiders ovana att dela upp saker. Skulle det verkligen vara olika saker att göra ont mot sin nästa och att göra ont mot Gud? För de gamla hebréerna hängde de här sakerna förstås ihop helt och hållet.

Och om de tio budorden får man säga att vid en närmare titt så har också de ett väldigt tydligt avstamp just i situationen sedan Gud fört folket ut ur slaveriet i Egypten.

Men så till huvudsaken! Vad stod det egentligen på stentavlorna om det nu inte var 3-7? Var det 5 på varje?

Nej, det var 10-10! Två likadana stentavlor med precis samma innehåll!

Anledningen att tro det är att man funnit andra samtida förbundsdokument mellan olika folk som var nedskrivna på det sättet. Folkens kungar slöt fred och sedan förvarade de varsin tavla i respektive tempel, så fick båda folkens gudar hålla ett öga på att förbundet hölls. Rätt likt hur vi gör med kontrakt nu också, man ska ha varsin kopia.

I Israels fall så finns det ju bara en enda Gud, så en fin tolkning är att Gud blir den som håller ett öga på båda parter i förbundet, sin egen del och även folkets. Och båda stentavlorna får också bo i arken i Guds tempel.

Vad säger du om detta? Lite omtumlande men jag har det här från Carmen Joy Imes bok ”bearing Gods name” och hon argumenterar väldigt övertygande.

Kommentarer

2 svar till ”Ha alltid dina stentavlor i dubbla exemplar”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Ingen dum tanke med en backup-kopia. Men det hjälpte ju inte att ha båda på samma ställe, i förbundsarken. Med den försvann ju båda ex…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tur i alla fall att de visst skrivit av dem så vi vet vad det stod…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.