• Vandra Vägen
  • En lag som gör att man slipper spå i inälvor
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En lag som gör att man slipper spå i inälvor

Om Toran och det fantastiska i att få veta Guds vilja.


Mose med sina bud. Skönt att få veta Guds vilja!

Gud gav Israels folk Toran, de 10 orden, och så en hel mängd andra bud att följa. För de flesta människor verkar det inte särskilt fantastiskt att få en mängd regler?

Men tänk då på följande. För andra folk vid samma tid var det extremt svårt att veta gudarnas vilja. Man spådde i inälvor på djur eller hade orakel som skulle uttyda vad gudarna egentligen ville. Hela tiden kunde man vara orolig att råka göra något som förargade gudarna utan att man visste om det. Carmen Joy Imes (även denna bloggpost lånar det mesta från hennes bok ”Bearing Gods name”) ger exempel på en bön samtida med bibelns där den stackars bedjaren ber om förlåtelse för saker hon kanske råkat göra mot gudens vilja utan att veta om det.

I kontrast har vi Toran, moselagen. Mycket grundligt får folket lära känna Guds vilja. Inte nog med det. De får också förstå att Gud inte plötsligt kommer ändra sig utan stå fast vid detta även framöver, något som inte heller var självklart vad gäller ombytliga stamgudar i antiken.

Apropå det där med att få regler så menar också Carmen Joy Imes att det finns väldigt lite belägg för att Toran användes i rättskipning. Den fungerade snarare ofta som moraliskt rättesnöre, som en bild av det goda samhället när alla lever efter Guds vilja.

Och, för att hamra på en spik jag slagit på förut, detta är gott även för oss. Nu går det inte riktigt att översätta Toran så att den blir riktad rakt av till oss men jag har stött på från olika håll på senaste tiden att ett problem för nutidsmänniskan är att hon fortsätter vara en syndare. Men hon vet inte vad hon har för skuld.

Även den som inte tror sig ansvarig för sitt liv inför Gud lever med en känsla av att vara syndare. Att vara otillräcklig på något sätt och behöva få godkännande över sitt liv någonstansifrån. Om inte från Gud så från samhället eller omgivningen. Ingen av oss klarar att stå stadigt helt själva, inte när det kommer till kritan.

Då är det bättre också för oss att få ha lärt känna Guds vilja och låta den vara det vi mäter våra liv efter. Den är inte ombytlig som tidsandan och den är klart uttalad och vi lär känna den via den kärleksfulle Jesus Kristus som vill oss väl.

Vad säger du om detta? Jag är glad att ta del av dina tankar!

Kommentarer

4 svar till ”En lag som gör att man slipper spå i inälvor”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag är glad att vår tro är befriad från hokus pokus, troll och inälvor! 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Skönt att inte behöva gegga med det kan man tycka

  2. Profilbild för Per Jonstoij
    Per Jonstoij

    Den naturliga lagen som finns i människans samvete görs sig gällande hos alla.
    Tio Guds bud är ett tydliggörande av det som alla ”vet” i sig själva.

    Synden är att strunta i det som alla ”vet” och dra på sig skuld i livet utan att göra något åt det. Blunda för det, förhärda sig tills det växer sig så stort att människan brister i respekt för allt t.o.m. för sig själv. Vi behöver avslöja synden. Det är en kärleksgärning som renar samvetet och befriar människor. Lagen är Guds rättvisa, medlet för att kunna möta Guds krav är evangeliet om Guds villkorslösa kärlek. Då vågar bli avslöjad och möta min synd.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Lagen är många saker. Jag är glad att ha fått upp ögonen för att den verkligen framförallt verkar fungera som förbund, genom alla dessa regler påminner man sig i livets alla skiften om att man tillhör Herren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.