Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En präst läser ”Barnens bästa bibel”

Om en riktigt fin barnbibel.


Det finns massor av barnbiblar, och ännu fler om man räknar med enskilda bibelberättelser för barn i bokform. Däremot är det ganska ovanligt att de som skriver böckerna är teologer. Den här ”barnens bästa bibel” är skriven av biskop Sören Dalevi i Karlstad och illustrerad av Marcus-Gunnar Pettersson.

Bilderna överraskar en hel del. De är sällan så där värst vördnadsfulla och försiktiga fast de nu återfinns i en bibel. Så här ser det till exempel ut när den lame mannen ska bli nerfirad genom taket för att bli botad av Jesus.

Det är en salig blandning av detaljer som ser gamla ut och sådant som ser mer samtida ut och summan av det blir på något sätt att det känns som att berättelserna kommer närmare och knyter an till våra liv mer. En del figurer är också ganska groteska eller löjliga och det passerar också. Och så får man ju säga att det är skönt att det finns en stor mångfald av utseenden på människorna.

Men så finns det också bilder som ser väldigt storslagna ut, särskilt såna som skildrar ljus och mörker och hur små människorna är under den vida himlen. Som här med Jakob i Betel.

Sören Dalevi är bibelvetare sedan innan han blev biskop och det är roligt ibland att se hur han snappar upp sådant som inte brukar märkas utom i originalspråk. Som till exempel att allt var ”huller om buller” vid världens skapelse vilket är en mer korrekt återgivning av hebreiskan än vårt ”öde och tom”. Och om Mose sägs det att hans lilla korg på Nilen var ”som en liten ark” och det är ju förstås just vad man ska tänka att den påminner om.

Det är svårt att ha topplista men det här är klart en av de bästa barnbiblar jag läst. Och hatten av till Sören Dalevi för att han valde att lägga sin tid på att skriva en barnbibel istället för ett vanligt biskopsbrev. Vi befinner oss i en tid då kyrkans folk måste steppa upp med att sprida kunskap om den kristna trons grunder mot den breda allmänheten och det här är både frimodigt och roligt gjort.

Jag rekommenderar också vuxna att läsa barnbiblar förstås. Det är ett enklare sätt att få en första överblick över bibelberättelserna och ibland är det bra även för den mer vane bibelläsaren att få se på texterna med nya ögon.

Vad har du som läser för relation till barnbiblar? Skriv en rad och berätta!

Kommentarer

12 svar till ”En präst läser ”Barnens bästa bibel””

  1. Profilbild för Anders Göranzon
    Anders Göranzon

    Hej Tomas, tack för en intressant och läsvärd analys. Min erfarenhet av barnbiblar är på senare år mest att jag läst för mina barn och snart hoppas få läsa för mina barnbarn. Just detta – att generationerna läser tillsammans – tror jag är en oerhört givande och vanlig aspekt av barnbiblar. Till sist en liten detalj. Den barnbibel Du skriver om är Sören Dalevis herdabrev. Inte i stället för.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo att läsa tillsammans är ju också grundläggande och viktigt när det gäller allt med bibeln. Tack för rättelsen om herdabrevet, jag har förstått hur det ligger till men kanske uttryckte det oklart.

  2. Profilbild för Anna
    Anna

    Jag minns att mina barn fick hämta sin bibel i kyrkan vid en familjegudstjänst det året de fyllde 4 år.De fick gå fram själva när prästen sa deras namn. Sedan minns jag att jag läste för dem också.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är bra Anna. Precis så gör vi fortfarande.

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Är uppvuxen med Anne de Vries barnbibel som nu känns ganska förlegad. När barnen var små kom det en barnbibel där barnboksförfattaren Ulf Löfgren (?) gjorde finfina bilder.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag fick också Anna de Vries bibel faktiskt, med ganska läskiga bilder. Vi brukar dela ut Ulf Löfgrens bibel i församlingen, tror jag skrivit om den också någon gång.

  4. Profilbild för Mikael Ramström
    Mikael Ramström

    Håller med om att även vuxna då och då bör läsa barnbiblar. Ibland får man något ”svårt” förklarat på ett enkelt sätt. Minns när vi en gång i min hemförsamling satt och pratade om gudstjänsten vid ett kyrkkaffe, då var det flera av de äldre som sa att de många gånger lättare kunde ta till sig förkunnelsen i en barngudstjänst (som det hette innan det blev familjegudstjänst).

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är nästan alltid det enkla som är det djupa.

  5. Profilbild för Lena P

    Jag har egentligen ingen relation till barnbiblar alls. Jag vet inte ens om det fanns några barnbiblar när jag själv var barn. Mina barn fick varsin barnbibel av goda vänner när de döptes, men ingen av dem har någonsin varit intresserade av böcker överhuvudtaget. Själv tycker jag om att läsa barnböcker ibland så varför inte en barnbibel?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ta du en titt på biblioteket, där har de säkert flera lite olika. Det är säkert många barnbiblar som samlar damm men så är det å andra sidan med alla biblar, eller för den delen nästan alla böcker över huvud taget.

  6. Profilbild för Marcus-Gunnar Pettersson
    Marcus-Gunnar Pettersson

    Otroligt roligt att läsa detta!
    Tack!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Marcus-Gunnar! Roligt att du skriver, ta åt dig av berömmet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.