Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Inget revben i bibeln

Om en häpnadsväckande upptäckt kring människans skapelse!


Adam och Eva.

Dagens bibliska scoop kommer återigen via ”the bible project ”! Där talar de nu om mänskligheten bibeln igenom och det BRÄNDE TILL när de plötsligt pratade om det där i bibelns början där Gud skapar Adam och Eva.
Människans skapelse finns i två varianter efter varandra. I den första sägs det bara att Gud skapade människan, man och kvinna, till sin avbild. Jag brukar föredra att citera den för den andra har alltid varit lite besvärande. TILLS NU alltså.

Det är nämligen här vi brukar läsa att Gud såg att mannen (fast själva ordet adam betyder snarare mänskligheten) inte har det bra ensam så han söver honom och skapar kvinnan av ett revben. Det klingar inte så positivt för då blir kvinnan dels skapad i andra hand och dessutom finns hon till för mannens skull?

Men nu har jag fått lära mig (möjligt att jag redan borde vetat detta) att det aldrig nämns något revben i ursprungstexten. Det som står är att Gud tog ”från mannens sida” och så har en översättare för länge sedan tolkat det som revben och sedan har det blivit tradition att tolka det så. Men det är förmodligen en rimligare tolkning att Gud tog sidan på mannen, det vill säga ena halvan, och skapade kvinnan.

Plötsligt står vi med en mer jämställd berättelse som handlar om att människan inte är skapt att klara sig ensam och att det är i kärleken till en annan människa vi verkligen kan blomstra. Människan är halv tills vi ingår i gemenskap. Allt detta kan förstås sägas också på en generell medmänsklig nivå. Även om det inte gäller tvåsamhet så är vi ändå sociala varelser som inte klarar oss själva utan blir till i mötet med en ”du”. Går man lite in på betydelsen i de hebreiska namnen så betyder Adam ”människa” eller ”mänsklighet” och Eva ”liv”. Det blir inte ett helt liv så länge människan är ensam.


Jag tänker på en av bloggens tidiga läsare som blivit änka och uttryckte det med att hon förlorat en pusselbit av sig själv. Det ligger nog rätt nära den bibliska visionen.

Har du tankar om revbenet och skapelsen så skriv gärna en rad!

Kommentarer

8 svar till ”Inget revben i bibeln”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Dagens Aha-upplevelse!

  2. Profilbild för Mikael Ramström
    Mikael Ramström

    Kan grekiskan ha påverkat den svenska översättningen av GT? Grekiskans ’pleuron’ betyder både ”revben” och ”sida”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så är det säkert! Våra bibelöversättningar och den kristna tolkningen över huvud taget av gamla testamentet har ju gått väldigt mycket via den grekiska översättningen septuaginta.

  3. Profilbild för Charlotte Frycklund

    Så fint att sätta samman bibelläsningen med hennes bild av att ha förlorat en pusselbit. Starkt!

    Jag har läst om det här tidigare, bland annat i Kjeld Renato Lings böcker. Det gör mycket för vår syn på oss själva.

    Om du följer bloggar som The Bible project, har du stött på den tämligen vanliga kristen-feministiska vanan i USA att kalla kvinnor för ´ezer? Det är spännande tycker jag, på sitt sätt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det där med Ezer har min gamle vigningsbiskop talat om minns jag men jag har inte fördjupat mig så mycket efter det.

  4. Profilbild för Christer Brodén

    En kontraktsprost, nu ganska länge död, sade till mig, att han gett upp sina studier av hebreiska, då han inte begrep någonting. Han nämnde särskilt Genesis. (1 Mos) är alldeles för dunkel, med sin alltför gamla hebreiska.

    Jag gissar. Det är kanske som när en kines studerar 1500-talssvenska. Försöker han sedan läsa en runsten, så går det inte så bra. Här drog jag kanske till lite, men de tidiga fädernas språk är svårt. Jag har läst att många ord i äldsta bibeltexten inte finns någon annanstans. Man får gissa om betydelsen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det finns nog löjligt mycket problem med att förstå så gamla skrifter, och många såna här spännande fakta kan säkert ofta vara omstridda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.