Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Josef den föraktade gubben

Jesus jordiske fosterfar Josef har ofta avmålats eller skådespelats på ett nedlåtande sätt. Det finns något fint i det.


En liten bit från Maria sitter Josef och rör i grytan och smakar av den med en otroligt lång träslev. Han har också en borste i handen för han får visst sopa och feja också. Omanligt men fint?

I gamla målningar av Josef tillsammans med Maria och Jesusbarnet har han ofta avbildats som gammal och trött. Kanske för att man vill vara tydlig med att han inte kan vara far till barnet. Ibland har man gått steget längre och i olika julskådespel har han mer eller mindre fått vara en skrattretande löjlig figur.

På bilden här ser vi honom sitta och sköta en gryta med mat till Maria och barnet. Det ska ha uppfattats som något väldigt avvikande och lustigt av medeltidens människor, en man som lagar mat åt sin fru! Könsrollerna blir på något sätt uppluckrade då det är Maria som är den viktigaste av de båda föräldrarna så som berättelsen brukade berättas.

Det känns på sätt och vis fel att man förlöjligat Josef på detta sätt. Samtidigt är det ju just detta som är det fina med Josef. Han tar på sig och bär den sociala skammen över att familjen avviker från vanliga och han tar hand om barnet som inte är hans eget. Han gör hela tiden vad som behöver göras för att ta hand om sin familj. Säkert skulle han också laga mat om det behövdes. Kanske skrattade man lite åt Josef bakom hans rygg. Det var i så fall del i hans ödmjuka tjänst för sitt barn. Där är han en förebild för män och för kvinnor i alla tider. Särskilt när man får ett barn får man chansen att se att livet inte handlar om mig och mitt.

Kanske något för mig att ta upp i olika doptal kring jul kommande år? Här finns något som nutidsföräldrar har att tampas med, att ta hand om sitt barn och låta det vara viktigare än vad andra kan tycka och tänka. Josef får vara vår förebild i att kunna träda tillbaka och inte behöva finnas i centrum.

(tack till Per Stobaeus bok ”Josef” för det här uppslaget!)

Kommentarer

4 svar till ”Josef den föraktade gubben”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Ja, Josef är en sann hjälte och bör lyftas mera!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det kommer bli en hel del Josef här framöver råkar jag ju veta.

  2. Profilbild för rosa
    rosa

    å kul att läsa mer om Josef. Hur vet vi att han var föraktad och att de inte bara hade andra mansideal på medeltiden?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      För att det stod i boken jag läste:) Kanske inte föraktad direkt för han var ju ändå ett helgon men man tyckte man kunde driva lite med honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.