• Vandra Vägen
  • Snickaren Josef, Jesus koppling till vardagslivet
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Snickaren Josef, Jesus koppling till vardagslivet

Josef är snickare, och det säger en hel del om sonen Jesus.


Josef snickaren i verkstaden med Jesus. av Georges de La Tour

Bland det många vet i Jesus jordiske fosterfar Josef är att han var snickare. Och därmed att Jesus måste tillbringat mycket av de första sådär trettio åren av sitt liv åt att hålla på med sin fars hantverk.

Det är kanske viktigare fakta än man först tänker sig. Bara att tänka den tanken, att Guds son ägnat sig åt att spika och såga, gör mycket med vår förståelse av Jesus som en verklig människa. Jesus var verkligen som vi. Levde ett vardagsliv som vi, hade en kropp som vi. Detta med snickeriet är en av de viktigaste påminnelserna om det. Maria kanske vi vant oss vid att tänka oss som himmelskt begrundande eller så men om Josef vet vi bestämt att han arbetade med sin kropp.

Det grekiska ordet som vi tyder som snickare är om jag minns rätt ”tekton”, en tekniker. En husbyggare. Det kan nog ha rymt olika hantverkstekniker. Den som vill kan också se informationen om Josefs yrke som betydelsefull. Jesus är son till en husbyggare, men framförallt är han ju son till den store husbyggaren, världens skapare. Klart att en sådan son måste lära sig ett och annat om skaparglädje och yrkesstolthet och om det goda med det kroppsliga?

Har du funderat mycket på Jesus snickarsonen? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer

6 svar till ”Snickaren Josef, Jesus koppling till vardagslivet”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Ja, detta med snickaren och hans son, omgivna av doften från nysågad virke, har jag ofta tänkt på med glädje.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Verkligen jordnära.

  2. Profilbild för Alma-Lena

    Jo, detta att Jesus större delen av sitt liv är technón märks ju också i hans liknelser. Han var alltså kroppsarbetare och hantverkare, inte bara snickare utan byggare och mekaniker en slags handy man i ett yrke som var farligt även på den tiden, byggnadsarbetare är ju en av få yrkesgrupper som tyvärr förolyckas varje år i arbetsplatsolyckor. Jag tänker att kanske det är därför Josef inte finns med när Jesus vuxit upp och hans mamma tar med sig syskonen för att tala honom till rätta.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så skulle det ju kunna vara. Spännande tankar Alma-Lena!

  3. Profilbild för Ulf Hansen
    Ulf Hansen

    Enligt Paulus brev till Kolosserna är Jesus den som skapat både himmel och jord och allt som är på dem. Intressant tanke att han under sin tid på jorden också fick verka som byggmästare tillsammans med Josef!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo det finns ju något fint och symboliskt över det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.